1 óra, hatvan perc, nem is olyan sok, az óraátállítás hatása, két hétig is tarthat. Október 27-én vasárnap, hajnali három órakor vissza kell tekerni a mutatót. A változás újra érezhető lesz, hiszen szombathoz képest egy órával korábban megy le a nap, 17:38 helyett már 16:36-kor.

Az óraátállítás eltörlését szakemberek is támogatják, így ez is napirendre kerül az Európai Unióban és világszerte több mint 60 országban alkalmazott, gazdasági ágazatra gyakorolt hatása miatt. Legkorábban 2021-ben törölhetik el az óraátállítást, és dönteni kell, hogy a téli vagy a nyári időszámítás legyen állandó? Ez a téli (normál) időszámítás 2020. március 29., vasárnapig tart.

Alvás hatásai | cég & brand
Alvás hatásai | cég & brand

 

Ritmus, rutin megzavarása

Mindkét eset jelentős hatással van ránk. Az alvás és ébrenlét ritmusának megzavarása negatívan hat a szervezetre, rossz közérzetet, alacsonyabb teljesítményt, ingerlékenységet, alvási nehézségeket, fáradtságot okoz, csökken a koncentrációs képesség.

Felboríthatja az alvás-ébrenlét ritmusát, és hatással van az egészségre is, mindaddig, amíg a szervezet nem alkalmazkodik a változásokhoz. Általában 4-14 napra van szüksége, hogy megszokja a változást. Gyerekeknél, időseknél és betegeknél akár hosszabb is lehet az alkalmazkodás.

A biológiai óránk mondja meg, hogy mikor kell fölkelnünk, és mikor kell lefeküdnünk aludni. De legtöbbször a gyerek, a munkahely, vagy egy elmaradt feladat irányítja az életünket.

 

Mindenkire másként hat

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a biológiai óra már kis mértékű ingadozása is felboríthatja az alvás-ébrenlét ritmusát. Van, aki pár napon belül alkalmazkodik a változáshoz, más akár egy hétig szenved miatta, de valamennyire mindenkit megvisel.

Jelentősen befolyásolja a biológiai funkciókat, a vérnyomást, a pulzusszámot, a testhőmérsékletet. A hatás pedig tovább fokozódik, az egyéni helyzet és a jelenlegi állapot alapján. Rövid távon valamennyien azt tapasztalhatjuk, hogy okozhat kellemetlenségeket. Negatívan befolyásolja a közérzetet, a szellemi frissességet,

A legfrissebb kutatások alapján a rövid alvásidők következtében 700 olyan genetikai változást figyeltek meg már egy hét után, amelyek szerepet játszhatnak egyes állapotok, például szívproblémák vagy elhízás kialakulásában.

Alvás hatásai | cég & brand
Alvás hatásai | cég & brand

Alvás hatása a teljesítményre

Amikor fáradt vagy, és keveset alszol, gyenge a memóriád, kicsi a kreativitásod, lobbanékonyabb vagy, és általában véve gyengébb az ítélőképességed. És ne felejtsd el, hogy jelentős stresszor a fáradtság!

A szociális jetlag az a jelenség, amikor a belső biológiai óránk nem áll szinkronban a napirendünkkel, ilyen az éjszakába nyúló túlóra vagy az óraátállítási időszak.

Az alváshiány vagy az alvászavar következményekkel járhatnak, mint például az álmosság, fáradtság vagy a hangulatingadozás. Nem vagyunk egyformák, így más tünetek vagy problémák is jelentkezhet, és legtöbb esetben nem tudatosul, hogy mi okozza.

Hatással lehet a kognitív képességekre, felboríthatja a hormonháztartás működését, és növelheti a szív- és érrendszeri, vagy az emésztőszervi megbetegedések kockázatát is.

Ritmus felborulása, az alvási ritmus eltolódása hosszútávon, komoly veszélyt jelent egészségünkre nézve, kutatások szerint megnöveli a 2. típusú cukorbetegség, az elhízás, a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. Biológiai óránk felelős az anyagcsere folyamatok időbeli optimalizálásáért, és hatással van a kardiovaszkuláris- és az immunrendszer szabályozására is.

Miért alszunk?

Sok elmélet létezik, lényege, hogy amit napközben elhasználtunk, azt az éjszaka újratermeljük, kicseréljük, felújítjuk vagyis az agyunk kísérletet tesz a teljes test regenerálására. Emellett az agyi feldolgozás és memória megerősítését is elvégzi. Amit tudunk, hogy ha tanulás után alvás-megvonást alkalmazunk, a megtanulási képesség tönkremegy vagyis nagymértékben lecsökken. Azonban, ez nem csak egyszerű elraktározás és újra előhívás.

 

Csökkentsd a negatív hatásokat

Időnként mindenkinek van kisebb-nagyobb alvásproblémája, de a krónikus alvászavar is rengeteg ember életét keseríti meg. Kutatások azt mutatják, hogy nem csak az alvás mennyisége, hanem a minősége is számít.

  • Érdemes pár nappal előbb elkezdeni így az átállás kevésbé lesz megerőltető.
  • Fokozatosan módosítds a napirendet, 10-15 perccel előbbre hozva azokat.
  • 6 óra után nem javasolt koffein tartalmú italokat inni (kávé, tea…) és nehéz ételeket enni, illetve alkoholt fogyasztani.
  • Egy kis új rutin sem árthat: levendula tea, lábfürdőt és illóolaj segíti az ellazulást.
  • Ne csak előtte, de az óraátállítás után is figyelj magadra.
  • És aludni trendi, mert okosabb, fittebb és hatékonyabb leszel!

Bíró Producitivty tippjei