Tudatos és felelősségteljes döntés a home-office bevezetése és átállás a digitális vállalkozási létre, ma már elengedhetetlen. Nézzük a tényeket: járvány biztos lesz, hiszen megjelent hazánkban a koronavírus, ami azt jelenti, hogy akik megkapták, azok biztos, hogy találkoztak 10-500 emberrel.

A világon gyorsan terjed az új koronavírus-járvány, ami jelentősen érinti az európai országokat. Olaszország teljes karanténba került. Újabb iskolabezárások és utazási tilalmak lépnek életbe Európában is.

Egy biztos, hogy zuhannak a részvények. Bizonytalanok még a becslések, hogy a koronavírus gazdasági hatása milyen lesz, de abban egyetértés van, hogy nem várható egyelőre javulás.

Rosszul kezelt helyzet ronthatja a teljesítményt, a bevételt, ha nem vagy felkészült egy krízisre ennél is többet veszthetsz, a céged hírnevét.

Egyben lehetőség is

Amennyiben eddig kizárólag személyes vevőid voltak, akkor most kiemelten érdemes hangsúlyt tenni az online megoldásokra. Ez a trend már látható a cégek statisztikáiból, ezért tulajdonosként, vezetőként, HR-esként tudatos intézkedésekre van szükség.

 

Home-office kisokos | Cég & Brand
Home-office kisokos | Cég & Brand

Home-office kisokos

Gyorsasággal sokat nyerhetsz, ezért javasolt azonnal bevezetni a távmunkát. Igen, ez egy nehéz helyzet, (nem lehet mindenhol) de ne felejtsd el, hogy tudod használni a telefont, az e-mailt és az IT sokat tud segíteni a helyzeten. Összeszedtünk eszközöket is, amelyeket használhatsz. 

Csatlakozz közösségekhez

LinkedInen elindult egy támogató hastag pl. covid19kkvmegoldas és sokan tesznek felajánlásokat. Azoknál a munkatársaknál, akiknél nem lehet a távmunkát bevezetni, ott az egészség védelme a legfontosabb.

 

Első lépés

Határozd meg, hogy nem a munkaidő a lényeg, hanem a feladatok elvégzése, amihez határidőt kell rendelni!

Ellenőrizzétek le, hogy mindenkinek van-e megfelelő eszköze a munkavégzéshez! Különböző hozzáféréseknél fontos, hogy a megfelelő legyen az adatok védelme, de ne akadályozza a munkát. Ha eddig halogattátok a digitális átállást, akkor most biztos, hogy javasolt szakértők bevonása.

 

Második lépés

Mindent projektként kezeljetek. Legyen projekt leírás, legyen projekt felelős, feladatkiosztás, és ellenőrzött adminisztráció.

 

Harmadik lépés

Készítsd fel a munkatársaidat, hogy mire számíthat az otthoni munkával kapcsolatban. Ez a helyzet jelentős nehézségeket okozhat, ha még eddig egyáltalán nem dolgozott otthonról.

 

Negyedik lépés

Reggel érdemes egy gyors egyeztetés, hogy mi a mai napi prior feladat. Minden nap tartsatok 15 perces gyors meetinget és kérjetek, napi jelentést e-mailen.

 

Ötödik lépés

Tájékoztatás, tájékoztatás, tájékoztatás minden formájára gondolj. Folyamatban lévő ügyek, partnerek, beszállítók, érdeklődök és a munkatársak!

Mindenre legyen megoldási cheklista és forma levél.

 

Mit tehetünk otthon?

Cél az, hogy olyan környezetet alakítsunk ki magunknak, amiben produktívak, hatékonyak tudunk lenni.

Ezekről is érdemes időszakosan beszélni: mert meg kell ismernünk önmagunkat, figyelni a teljesítményünket. Mikor, milyen környezetben érezzük magunkat igazán elemünkben? Mennyire van szükségünk a visszajelzésekre? Mik okoznak stresszt és mik inspirálnak az életünk során? Mi okozza a legnagyobb problémát?

Írtunk különböző témákban, egészség támogatásokos munka rutinok, időmenedzsment, HR trendek

 

Folyamatok optimalizálása | Cég & Brand
Folyamatok optimalizálása | Cég & Brand

 

Home-office csapda

Mi osztjuk be az időnket, így kényelmesebben, biztosabban haladhatunk, elkerülve a felesleges meetingeket és az esetenként napi több órás dugóban állást.

Az igazság az, hogy valóban több időnk marad, amit utazással megspórolunk, és eddig például hangoskönyv hallgatásra tudtunk használni. Esetleg arra, hogy reggel ráhangolódjunk a napunkra, este pedig leeresszünk, és kiszakadjunk a feladatainkból és hazaérkezve csak a családunkkal tudjunk törődni.

Ez az idő most megmarad nekünk. Mint ahogy a házimunka/fontos telefonok/csengető postás/gázóra leolvasó/szomszéd és még sorolhatnánk.

A családunkkal és környezetünkkel is idő megértetni azt, hogy az „otthon vagyunk” nem jelenti, hogy nincs dolgunk, hanem a nettó nyolc órás munkaidőnk továbbra is érvényes.

Akkor is, ha beteg a gyerek, ha a párunk megkér, hogy intézzünk el egy ügyet, amit ő nem tud, mert munkahelye van, mi pedig úgyis ráérünk.

Tudatosulni kell néhány szempontnak!

Határidőtől-határidőig

  • Virtuálisan kell együttműködni a kollégákkal, ügyfelekkel.
  • Egyedül leszünk, ami még az első héten jó lehet, de utána egyre nehezebb lesz.
  • Nemet kell mondani az egyébként fontos otthoni kötelességekre, amikor feladat van.
  • Le kell tenni az általunk szabott reális munkaidő végén a dolgunkat.
  • Önállónak kell lenni, és ha elakadunk egyedül megoldást keresni, de szükségünk van egy állandó kontrollra, aki segítséget is nyújt.
  • Az online világban a levelezés is több lehet, ezért érdemes már előre gyártani minta leveleket, a különböző megoldásokra.

 

Újragondolt folyamatok optimalizálása

Mindeközben a folyamatokat újra kell gondolni, optimalizálni, a nehézségeket kiküszöbölni és folyamatosan tájékoztatni a kollégákat.

 

Digitális eszközök

Milyen eszközöket tudsz használni?

Remek platform a Bitrix 24 is, a projektek nyomonkövetésére és a ráfordított időre is. Eddig 12 főig volt ingyenes, de korlátlanná tették!

A távvezérlés 2020. július 1-jéig ingyenes, Zoho felajánlása.

Digitális transzformáció szakértőnk

Szekrényi Péter 

 

Egészség és hatékonysági szakértőnk

Bíró Andrea