Vannak jó szokások és rosszak. De időnként szükséged van rá, hogy felpörgesd magad. Ilyen az év utolsó időszaka is. Tervezd meg tudatosabban, hogy igazán hatékony tudj lenni.

Összeszedtünk néhány egyszerű eszközt, amit érdemes kipróbálnod. Mindig megéri a life long learningbe, azaz az életen át történő tanulásba időt, energiát invesztálni. Nem véletlen a régi mondás sem: „jó pap holtig tanul”. Mert a hatékonysághoz kellenek trükkök és a jó szokások. Hiszen a feladatok csak jönnek számolatlanul és ez az időszak még plusz stressz terheléssel is jár.

 

Jó szokások vagy rosszak?  | Cég & Brand
Jó szokások vagy rosszak? | Cég & Brand

A munkáltatók álma lehetsz

Légy Te a mozgatórugó, ha irodában dolgozol – legyen az akár egy lapkiadó, egy építőipari vállalkozás, vagy éppen egy kozmetikai szereket gyártó cég irodája –, akkor bizonyára Te magad is tapasztaltad, hogy vannak olyan kollégák, akiknek könnyen megy minden.

Ismerd meg magad

Mindenki számára más a megfelelő munkakörülmény, személyiségtől függően mások az igényeink. Az első kihívás ott kezdődik, hogy felismered, számodra mi az ideális. Ha nem érzed jól magad a bőrödben és a jelenlegi munkakörnyezetedben, az is jó tapasztalás lehet arról, hogy mi nem a tiéd. Becsüld meg, és próbálj olyan feladatokat vállalni, amik inkább hozzád illőek.

Ha az első munkahelyedet keresed, vagy éppen túl vagy a kezdő lépéseken, és többre vágysz… Ha újraterveznéd a karriered, vagy érdekel a változatosság… Ha komolyan veszed az élet kihívásait…, akkor itt az idő, kezdd el most.

Egy introvertált ember számára például egy coworking iroda maga lenne a rémálom. Extrovertált kollégájára azonban inspirálóan hat ugyanez a környezet. Nem beszélve az élethelyzeteinkről, aktuális fizikai és mentális állapotunktól.

Mindenkiben ott van az igény, hogy elégedett legyen a saját teljesítményével, hogy kiemelkedőt nyújtson. Ha másért nem, mert sokkal jobban esik a dicséret, mint az elmarasztalás. Sokszor azonban a körülményeink, élethelyzeteink is befolyásolják, mire vagyunk képesek az adott pillanatban.

 

Jó szokások, tudatoson tesznek hatákonnyá

Fókuszálj

Ne hagyd, hogy betemessenek vagy elsodorjanak a feladatok. Időnként le kell lassítanod, ahhoz, hogy újra felpöröghess. 2 percre állj le, vegyél mély levegőt, fókuszálj a légzésedre. Tudatos lassítás, segít fókuszálni! A fókuszálás, plusz hatékonyságot ad!

 

Mozogj

A sportolás boldoggá tesz, egy csomó endorfint szabadít fel a szervezetünkben; illetve másként működik az agy is, mert az intenzívebb mozgás serkenti a véráramlást, és ezáltal több oxigént és fontos tápanyagokat juttat az agyba.

Munka előtt, után és közben is tudsz mozogni, ha labdán ülsz az irodában, akkor folyamatosan mocorognod kell, de lépcsőzhetsz is, róhatod a köröket a folyóson vagy az épület körül. Járhatsz biciklivel, leszállhatsz előbb, de messzebb is parkolhatsz. Telefonbeszélgetés súlyzóval? Igen!

A legújabb kutatások szerint a testmozgás hatása az agyműködésre jelentős, különböző mozgásformákkal agyunk más-más területeit megcélozva javíthatjuk szellemi képességeinket.

Futás, tekerés javítja a memóriát, erősítéssel pedig hatékonyabb leszel a problémamegoldásban.

 

Jó szokás: koncentrálj | Cég & Brand
Jó szokás: koncentrálj | Cég & Brand

Koncentrálj

Tudnod kell, hogy mi fér bele, ma és holnap és a többi nap. Téves, hogy csak a munkahelyen kell hatékonynak és motiváltnak lenned. Legalább napi 17 órában gondolkozz.

Amikor nem iszol az anyagcsere folyamataid lelassulnak. A napi megfelelő mennyiségű folyadék elfogyasztása kb. 30%-kal növelheti az anyagcsere-folyamatok aktivitását és könnyebb koncentrálnod is!

Probléma helyett kihívás vagy megoldandó feladatként gondolj rá! Már ez is sokat segít, és az agyad máris jól viszonyul a helyzethez.

 

Napont legalább kétszer: 10 perc

Tudom, rögtön az jut eszedbe, hogy kinek van erre ideje. Arra biztatlak, hogy amikor úgy érzed, hogy fáradt vagy, esetleg egy stresszesebb helyzet után próbáld ki.

Három dolog gátolja legjobban a hatékonyságot: a fáradtság, a stressz és a szervezetlenség, persze van még néhány, de ezek felszámolásával máris könnyebb lesz.

  • 5 percig mozogj – vezesd le stresszt,
  • igyál egy pohár vizet – jobban tudsz gondolkodni,
  • 2 percig fókuszálj – hatékonyabb leszel,
  • 2 perc alatt tervezd (újra) a feladatokat – tervezéssel további hatékonyságot szerzel.

 

Kihívások

Találtunk néhány érdekes rövid kisvideót, amivel tovább fokozhatod a kihívás gyakorlatokat.

✔ Ismerd fel, ami nem tudatos,

✔ nézz szembe vele,

✔ egyedi vagy, de nem tökéletes,

✔ tudnod kell min változtass,

✔ ki kell tűznőd a célt,

✔ újra kell írni a programot és

✔ folyamatosan tökéletesíteni.

Csinálj (T)rendet az életedben! Legyél hatékonyabb és motiváltabb!