Startup, közösségi finanszírozás, innovatív ötletek, gyors gazdagodás és sok misztikum övezi ezt a világot. Sokan azt gondolják, hogy a képlet egyszerű, ha van egy jó  ötletünk. Mit tehetünk, ha fogalmunk sincs honnan lesz pénzünk a megvalósításra? Szólítsuk meg a leendő fogyasztóinkat már és tegyük befektetőinkké, így közvetlenebb kapcsolatunk is lesz. Ez pedig minden induló vállalkozás esetében a legfontosabb lépés.

Jól hangzik, de a valóság azért árnyaltabb. Magyarország túl kicsi piac ahhoz, hogy elegendő keresletet biztosítson egy-egy világraszóló ötletnek, ezért a profitszerzési céllal induló ötleteket már a kezdetektől globális gondolkodással érdemes megtervezni.

 

Startup – közösségi finanszírozás – Magyarország

Magyarországon több mint tíz éve indult be a startup élet, s ma elég sok lehetőséget kínál a vállalkozók számára. A startup világ egyik érdekes alakja Turcsán Tamás Péter. 12 év tapasztalattal, több ezer startup projekttel a háta mögött úgy gondolta, hogy elmeséli azokat a történeteket, amelyek segítettek számára megérteni, hogy mi is a siker és a kudarc.

Az Elveszett recept esetében – egy könyvön keresztül – úgy ismerhetjük meg ezt a világot, hogy közben az összekapcsolódik a közösségi finanszírozással és mindez itthon történik.

A támogatási csomagok 1000 Ft-tól indulnak és 10 000 Ft-nál már tanácsokat is kaphatsz, ha jó kérdéseket teszel fel.

Kinek ajánljuk?

Sokan keresik, hogy miként is lehet sikeres vállalkozást indítani. Ebben a könyvben a saját történetek alapján rajzolódik ki, hogy mit is gondol a szerző a startupokról. Az Elveszett recept egy storytelling book, amely a Startupbook@me sorozat első köteteként, elsősorban azoknak szól, akik startup vállalkozóvá szeretnének válni, vagy érdeklődnek a vállalkozói életforma iránt.

 

A jövő itt kopogtat

A fintech-forradalom a finanszírozás, a tőkegyűjtés világát is elérte és sokkal egyszerűbbé tette, illetve alaposan át is formálta azt. A kulcsfogalom a crowdfunding (CF), vagyis a közösségi finanszírozás.

A közösségi finanszírozás innovatív, alternatív finanszírozási forma. Noha világszerte több ezer ötletet finanszíroznak ezen a módon, az EU csak jövőre ígéri azt a rendeletet, amely a működési kereteit szabályozza. A leendő befektetők és a finanszírozási forrást kereső vállalkozások egy erre a célra létrehozott platformon keresztül találhatják meg egymást.

A közösségi finanszírozás szerepe és térnyerése megkérdőjelezhetetlen. Felkeltette a vállalkozások, befektetők érdeklődését. Így a kkv-k és startup-ok finanszírozásának fontos szegmensévé válhat.

 

Biztonság vagy szabadság? Startupra fel! | 1
Közösség ereje | Cég & Brand

 

Story és a közösség

Ha nincs egy jól kialakított közösséged, akiket könnyebben elérsz, akkor bizony a saját kapcsolati hálódat kell személyesen megkeresned, hogy támogassák a szerinted szuper kezdeményezést / vállalkozásod.

Egy brand maga a jelenlét, és az, hogy milyen történeteket mesélsz jelentősen befolyásolja a sikert. Emellett találj stratégia partnereket, javítsd a cégen belüli folyamatokat és szervezz ki, amit csak lehet. Csökkentsd a kiadásokat és stratégia mentén alakíts ki rugalmas, innovatív szemléletű vállalkozást.

 

Magyarországon működik?

Érdemes a biztonságot elcserélni a szabadságra? – ezt kérdezi a könyvében Tamás. Mint gyakorlott startup tanácsadó, mentor, közösségi média szakértő, újságíró és társadalmi innovátor elég komplex rálátással tud kérdezni és válaszolni is.

Minket alapvetően két dolog érdekelt ezzel kapcsolatban:

1. Miért saját finanszírozás?

Azért közösségi finanszírozás, mert ennél jobb piackutatás nem létezik. Plusz előre kifizetik az olvasók a költségeidet. Amúgy meg hiszek benne, hogy ez egy kiváló lehetőség, hogy még több emberhez eljussak, szóval marketing eszköznek sem kutya. – válaszolta a szerző.

 

2. Startup romantika hatása

A fiatalok ott tévednek el, ahol a pénz kezd megjelenni. A befektetés nagyon káros tud lenni, lustává tesz, nem sarkall a piac elérésére és illúziókat kelt. A vállalkozás csak addig fog eljutni a legjobb ötlettel is ameddig felkészültsége, kompetenciája engedi. – magyarázza Tamás, aki számos sikert és bukást látott a hazai startup ökoszisztémában.

Az elveszett recept kíméletlenül leleplezi azokat a tévképzeteket, és illúziókat a tehetségről, az ötletről, a sikerről, amelyek a „startup romantika” leggyakoribb tévedéseiként jelennek meg.

 

Befektetés fontos eszköz

„…megindulhat az a növekedési spirál, amely a felhasználószám növekedésének arányában akár technológiai tornádóként söpörheti el a versenytársakat” – olvashatjuk a könyvben.

Biztonság vagy szabadság? Startupra fel! | 2
Startup book

 

Nincs általános recept és az ötletek nem oldanak meg mindent és máris megkapjuk a tanulságot, ha beleolvasunk, itt megteheted.

Persze a hit – a nagyban gondolkodás – nélkül nem is érdemes ezt csinálni, mert egy startup indítása és sikerre vitele pokoljárás, aminél csak a startup – sajnos nagyon gyakori – bukása még borzasztóbb.