A jó történethez sok hozzávaló szükséges. Hoztunk egy olyan témát, ami trend lehet és segíthet inspirálódni, hiszen egy jó mondat, egy jó gondolat és szárnyra kell a kreativitás. Általában egy cég, egy termék vagy egy szolgáltatás első pillanatait csak az évek szűrőjén keresztül ismerhetjük meg. Érdekessége, hogy sikerült elkapni az első pillanatot, így dokumentálható.

A történethez adott a háttér, egy aktív női vállalkozó csoport (Mompreneurs), ahol remek együttműködések, érdekes kezdeményezések kelnek életre. Céljuk, hogy közös gondolkodással építsenek magyar márkákat és trendeket.

Ahol egyszerre van jelen a vállalkozás, a kezdeményezés, a brand, a közösségépítés, a kreativitás, az alkotás, a támogatás és a tanulás.

A storyt általában befolyásolják a trendek. A világon sok helyen hagyományai vannak, és egyre szélesebb körben terjed a vásárlás azon módja, hogy a vásárlók előnyben részesítik a saját hazájukban, hazai termelők által előállított árukat, segítve ezzel a hazai gyártókat.

Meglovagolható irányzatok egyben lehetőségek, hiszen ugyanazt a terméket, ugyanabban az árban, sokszor jobb minőségben kaphatjuk meg egy hazai gyártótól! Egyúttal tehetünk a bolygónkért is, csökkentve az erre ható ökológiai lábnyomunkat.

 

Egy szavazás, és ami mögötte van

A történet elindítója Petrovits Olga – Grafifuska, őt kérdeztük a miértekről.

Tervezőgrafikusként mindig kreatívnak kell lenni, így folyamatosan pörög az agyam. Több világmegváltó gondolat is helyet tud kapni, de valahogy vagy a bátortalanság, vagy az aktuális dolgok beszerzéséhez szükséges források hiányában ez elsikkad. Igaz nem teljesen, mert folyamatosan várom a megfelelő pillanatot, hogy elindulhasson.

 

Mi volt az első pillanat? Hogy jutott eszedbe egy ilyen kezdeményezés?

Aktív részese vagyok egy facebook csoportnak. Itt azt érzem, olyan vállalkozó – vagy azzá válni kívánó –, anyukák vannak jelen, akik hasonlóképpen gondolkoznak, cselekszenek, lélegzenek, mint én. Ötletelhetünk közösen, kérdezhetünk, így nincs az a típusú bátortalanság, ami más esetekben.

A Mompreneurs csoportban arra is van lehetőség, hogy gyorsan elindítható egy kezdeményezés.

Olyan közeg, ahol bármi megtörténhet. Az év vége mindenkinek részben lezárás, részben megújulás. Sokunkat zavar, hogy sokszor külföld diktál, így itthon ezt követnünk kell.

Tehát megszületett az első gondolat – mi is tudunk trendet, brandet teremteni?

 

Trendteremtés – egy új brand születik? | 1
Mi lesz a trend?

Ötlet szárnyakat kap

Az már többször kiderült számunkra a csoportban, hogy hiába az ötlet, szükséges hozzá a támogatás, az építő kritika, vagy ehhez kapcsolódó gondolatok megismerése. Vállalkozni nem egyszerű támogató közeg nélkül, mi szerencsések vagyunk.

Miért ne lehetne saját trendje, „cukisága” az országnak a korábban átvettek helyett. Volt már róka, szarvas, flamingó, láma, amit egyszerre csak elkezdenek ránk nyomni a külföldi gyártók. Miközben ezen gondolkoztam összeszedtem a miérteket és 20 perc alatt megírtam a fejemből kipattant ötletet.

 

Mert ami trendi, arra szükség van?

Mindenkinek vannak szükségletei, vagyis igényei, amelyek kielégítésre szorulnak. Nem csak az alapvető szükségletekről beszélünk, más szükségletek is fontosak, melyek az élet minőségének javítására irányulnak.

Mint minden igény, a szükségletek is újratermelődnek. A szükségleteket szubjektív (például ízlés) és objektív tényezők is befolyásolják. Érdekessége pedig, hogy igényt kelteni is lehet.

„Vegyél hazait” kampányokkal, mi is generálhatjuk az igényeket.

 

 

Enter utáni izgalom

Visszatérve a gondolatfolyamhoz – itt most ne térjünk ki a környezeti hatásokra, ami szintén fontos szempont lenne –, az ötletemet egy szavazással kiegészítve elindítottam.

Innentől vált izgalmassá, hiszen egy kezdeményezés szárnyra kelhet és gyorsan eltűnhet a folyamban. Kissé félve vártam a reakciókat, amik meglehetősen gyorsan, és tele bíztatással érkeztek. Engem is fellelkesített, hogy nem azt gondolják, hülye ötlet, hanem: ez egy jó játék, kezdjünk el együtt játszani. Öröm nélkül, nehéz vállalkozni, hát még dolgozni.

Az én eredeti 8 lehetőségem 24 óra leforgása alatt 44-re módosult, kreatív és változatos ötletekkel lett kiegészítve, majd fél nap elteltével a csikóhal egyértelműen úszott a győzelem felé.

 

Az egyre bővülő listába, mindenki jelölte a kedvencét. Az első két helyen a tukán és a csikóhal kezdett versenyezni. Volt pár kedvenc és undi kedvenc is, előbbi az antilop, és a méhecske, utóbbi a vizibolha és a tetű, mindkettőn jókat nevettem, hogy mi lenne ha…

Személyes kedvencem a Tukán volt – amit kicsit fájt elengedni, mert én annak drukkoltam nagyon. Sokszínű a lista Koala, Kaméleon, Tatu, Törpemalac, Kiwi, Mammut, és a Repülő hal, aki nagy bánatomra egyetlen szavazatot sem kapott. Nem lehetünk troll faktor nélkül sem: „Nekem aztán full mindegy” beírásra került.

Tanulság is lett a szavazás végére – kisebb egy két mondatos kampányszöveg elkelne minden állatka mellé. Hogy miért adtam rá csak 24 órát? Azt gondoltam, ha ennyi idő nem elég, akkor két napnak vagy többnek sincs értelme.

 

Közösség ereje

Gyors kutatásnak is beillő szavazásunk eredményeképpen, másnap kihirdettem a nyertest, és a szavazók, posztolók lelkesedése továbbra sem hagyott alább, nagy örömömre.

Magyar alkotók 2020-as trendi állata: a tengeri csikó!

 

Trendteremtés – egy új brand születik? | 2
Trend a tengeri csikó

 

Egy csapásra azt éreztem, itt tényleg elindulhat valami és elkezdődött a továbblépés tervezése.

Készítsünk rá logót, és terveket, és azóta folyamatos pörgésben vagyok, mit és merre lenne érdemes elkezdeni – hirdetni.

Miközben ment a szavazás, mik jutottak még eszedbe, mi lehet ebből a kezdeményezésből?

Eldőlt, hogy 2020-ban mi is alakíthatunk egy trendet. Ez a kezdeményezés gyakorlatilag teljesen nonprofit, egy pillanatnyi ötlet alapján induló kezdeményezés. Ami win-win alapon segítené a szolgáltatókat és a különlegességekre vágyó vevői oldalt.

Maga a kezdeményezés a kampány. Mindenki, aki csatlakozik, viszi tovább a hírét. Az instagrammon és a facebookon lehet majd követni és ha minden jól megy akkor a következő évi megjelenéseknek már honlapot is készítünk, ahol aktualitásokkal is találkozhatnak az oda látogatók.

Egy trend, mert ez csak 2020-ra vonatkozik, így maga a brand gyakorlatilag szalmaláng a brandek között, és biztosan leváltásra fog kerülni, újabb közönségszavazás alkalmával, amit már jobban szeretnék megfogalmazni, megjeleníteni.

Egyben azért a közösség időszakos brandje is, hiszen gyakorlatilag a kézművesek, gyártók-forgalmazók-szolgáltatók egyaránt érdekeltté vannak téve. A cél az lenne, hogy kézműves vásárokban keressék a vevők az éppen aktuális Magyar Trendet.

Ami a legaranyosabb, hogy egy oktató már azon gondolkozik, hogy lehet csikóhal jógapózt megvalósítani. De bármit el tudok képzelni, egy könyvet gyerekeknek, egy pólónyomatot, gyakorlatilag bármit.

 

A lehetőség határtalan. Gyakorlatilag bárki beszállhat, ez egy teljesen ingyenes kampány, semmilyen egyéb megkötés nincs, mintsem hogy megjelenítsük néha a logót, és posztok a megadott hastagekkel legyenek ellátva.

 

Csatlakozz!

Szívesen várunk bárkit, aki úgy érzi képviselni tudja a fentieket, várjuk az ötleteket, a lehetőségeket, kooperációkat. Szívesen látnánk pár komolyabb márkát, aki hajlandó lenne „beengedni” a Magyar trendet olyan helyekre, ahol ennek létjogosultsága lehet.

Egyelőre, ami a legvalószínűbb, hogy 2020. január elseje lesz az induló nap. Meghirdetjük és a közösség remélhetően valóban elkezdi termelni azokat a kézműves vagy egyéb termékeket, amelyek a kampánynak megfelelő tengericsikó témakörhöz bármilyen formában passzolnak.

 

Utolsó gondolatként – miért jó, ha kreatív ötleteket életre keltjük?

Azt gondolom, anno a rómaiak Cézárja által csodásan, de véresen megfogalmazott mondata, hogy „cirkuszt és kenyeret a népnek” abszolút igaz. Mindig kell valami, ami feldobja az embereket, és új lendületet, új ötleteket, új alkotásokat hoz, hogy az életünk igenis színes maradjon, még a borúsabb időkben is. Egy kis tengeri fuvallattal kezdeni a januárt nem lenne csodaszép?