Vállalkozni okosan | Cég & Brand
Vállalkozni okosan | Cég & Brand 

Hogy lehet vállalkozni okosan?

A jobbik eset; nem szorul a cégünk segítségére, nincsenek likviditási zavarai, megy minden szépen lassan a maga útján.
Igen ám, de az élet egyre gyorsul körülöttünk – ezzel pedig lépést kell tartanunk, sőt, a legtöbb esetben manapság nem is várhatunk arra, hogy „beinduljon” magától valami. Mert azonnali reagálást igényel. Vannak dolgozóink, akik jól csinálják évek óta amit csinálnak. De elég gyorsak is ahhoz, hogy előrébb vigyék a vállalkozás egészét? Elgondolkodtál már azon, hogy hogyan tedd hatékonyabbá a munkájukat, miközben egyre több feladat jut rájuk (no, és persze Rád is)? Munkaerő probléma, új készségre lehet szükség egyik pillanatról a másikra.

Ha valami, nem az igazi

Nézzük mi történik ellenkező esetben. Jól ismerjük a mondást – az idő pénz. A rossz munka ennél még több idő és még több pénz. Kétségtelen! Rengeteg a feladatunk, csak kapkodjuk a fejünket, próbálunk lépést tartani – közben pedig hibát hibára halmozunk akaratlanul.

Mit tehetünk ilyenkor?

Vegyünk fel új alkalmazottat? Általában ez az első gondolat, ami megszületik a fejünkben.  Aztán persze vele a gond, hogy ugyan mennyibe fog ez nekünk kerülni…
A másik: honnan vegyünk el, hogy legyen kapacitás a többi teendőre is?

 

Ime, egy vállalkozni okosan lehetőség

Kiszervezés – Azaz kiosztani a feladatot egy olyan szakembernek/szervezetnek. Aki kifejezetten a te megoldani kívánt problémádra specializálódott, így szakszerű és gyors segítséget nyújtva a cégednek. Ráadásul még kapacitása is van rá, tehát nem görgeti maga előtt a tennivalót, mint a betáblázott dolgozóid.

Kevesen gondolnak rá első körben, pedig teljesen kézenfekvő lehetőség – és aminek még jobban fogsz örülni: hidd el, olcsóbb is, mint egy új dolgozó alkalmazása és betanítása.

 

Kiszervezni? Vállalkozni okosan

Közeleg az év vége… ilyenkor minden cég meghúzza a végsőkig. Ismerős ugye?
Minden vállalat alkalmazottja és vezetője egyaránt bestresszel, hiszen „be kell fejezni mindent az év végére”, vagy „meg kell lennie a jövő évi terveknek”, illetve „túl kell élnünk az éves leltár időszakát”. Ez az a pont, amikor szembesülünk vele, hogy jó lenne még legalább 2 kezet növesztenünk.

Igen: kevés a kapacitás! Megszületik bennünk a gondolat, hogy „de jó lenne egy-két dolgot lepasszolni”. Vannak egyszerűen kiszervezhető területek.

Online marketing

Social media: manapság az egyik legkedveltebb és majdnem, hogy kikerülhetetlen csatorna. Ebbe sok minden beletartozhat, mint például a Facebook oldal tartalmának menedzselése, hirdetések kezelése, Instagram oldal szerkesztése, illetve mindenki „álommelója”, maga az influencerkedés. Emellett még ott van a szakmai profil karbantartása is, mint a LinkedIn és bizony a videós szórakoztatás is (YouTube).

Videotartalom: Ha már a videókat említettük – tartalmat gyártunk és azt filmes formában tervezzük, érdemes olyanban gondolkodni, aki videós skillekkel rendelkezik. Itt kiszervezendő feladat lehet az operatőri tevékenység, vagy a videóvágás.

Arculat és megjelenés

Grafika és kreatív tervezés: szintén szorosan kapcsolódik a minőségi tartalom gyártáshoz a megfelelő grafika megalkotása, akár a közösségi médiára, akár weboldalra, vagy belső csatornára. Emellett kiemelten fontos akkor ez a feladat, ha offline reklám kampányba kezdesz – plakátot, szórólapot grafikusra bízz inkább!

Fotózás: a grafikákról már esett szó az előbb, de ahhoz bizony fotózni is kell, ha saját anyagot kíván céged használni. Rengetegen szeretnek fotózni, igaz sokan közülük hobbifotóso. De referencia képek alapján te is könnyedén találhatsz olyan embert, akinek a munkái beleillenek az elképzeléseidbe és szívesen dolgoznál vele együtt. Neki megvan hozzá az eszköze és a szeme, neked csak az a dolgod, hogy megoszd vele, amit szeretnél látni a kampányodban.

Kommunikáció

Blog: amennyiben blog oldallal rendelkezel, de alig van időd hasznos olvasmánnyal megtölteni, szervezd ki egy jó írói vénával megáldott skillernek

Mi kell ahhoz, hogy jól ki tudj szervezni?

  1. Határozd meg a feladatot (minél pontosabban)! – tudd, hogy mire keresel embert
  2. Szabd meg a feltételeket! – mondd meg, mikor, hogyan legyen megoldva a probléma/teendő
  3. Keress meg minket! – engedd, hogy megtaláljuk azt „A” személyt a projektedhez.

 

kep3.jpg

 

Vállalkozni okosan, nem könnyű 

Azt eláruljuk: nem feltétlenül egy irodában ülve fogja kidolgozni emberünk a végeredményt. Lehet, hogy út közben inspirálódva ötli ki a holnap megjelenő cikkedet, prezentációdat. Az is lehet, hogy otthon a tévét bámulva jut eszébe valami zseniális stratégia… De az biztos, hogy meg fogja állni a helyét, mert ért hozzá és megvan hozzá a képessége! Miért is kéne napi 6-8 órát ülnie ezért a gép előtt?!