A női és a férfi agy közti különbség évszázadok óta izgatja a kutatókat, és valljuk be mindenkit. Talán ez az idézet, egy kicsit közelebb visz minket:

„Férfi és nő, hogyan is érthetné meg egymást, hisz mindkettő mást akar: a férfi a nőt s a nő a férfit.” /Karinthy Frigyes/

Az agyi plasztikusság nagymértékben az evolúció függvénye is. Ennek értelmében idomulunk a környezethez. A környezet sokmindet jelent: a fizikai élőhelyen túl, a tanulási mechanizmusokat is magában foglalja. A biológiai eltérések mellett, a nőiesnek illetve férfiasnak ítélt viselkedés a kulturális, tanulási mintáink következménye is.

 

Evolúció kreatív?

Több ezer évig fát gyűjtöttünk, vadásztunk, jártuk az erdőket, harcoltunk, tehát elvileg hozzá vagyunk szokva a folyamatos, minden napos testmozgáshoz. Ha ma 10 órát ülünk az irodában, majd beülünk a kocsiba, haza vezetünk, otthon leülünk a TV/számítógép/laptop elé, majd elmegyünk aludni, szervezetünk nem kapja meg azt, amire évezredekig formálódtunk. Ehhez is hozzá fogunk szokni, de az nem most lesz, és még csak nem is 100 év múlva.

 

 

Az ELTE PIT Bioinformatikai Csoportjának kutatói megvizsgálták 392 emberi agy összeköttetéseit, majd azonosítottak több konzervatív és kevéssé konzervatív területet.

A homloklebeny kapcsolatai aránylag konzervatívak, jóllehet ez a terület sok magas szintű agyi működés helyszíne, míg a halánték- és a nyakszirti lebeny kapcsolatai változékonyabbak. A kutatók azt sejtik, hogy a konzervatívabb területek érzékenyebbek a sérülésekre és a betegségekre (stroke, tumorok), vagyis itt több kárt okoz egy ilyen rendellenesség, mint a változékonyabb területeken.

Az agyi idegsejtek, a neuronok kapcsolatainak nagy része az embrionális és a korai csecsemőkori fejlődés során alakul ki. A kapcsolatok létrejöttében sok a véletlen momentum, innen ered a változékonyság, amelynek mértéke eltérő lehet az agy más-más területein.

 

Agy konzervatív? | Cég & Brand
Agy konzervatív? | Cég & Brand

 

Evolúciónak hívjuk azt a csodás folyamatot, ami egysejtűekből, bolygónk uralkodó fajává fejlesztett minket. Nagyon leegyszerűsítve 2 fő törvény uralkodik ezen a hosszú folyamaton.

  1. Egy életforma a környezetétől és életvitelétől függően képes változni, alkalmazkodni.
  2. Ezeket a változásokat tovább örökítjük utódainknak, ezzel életképesebbé, versenyképesebbé, valamint a környezethez jobban alkalmazkodóbbá téve őket.

 

A női és a férfi agy... Mark Gungor | 2
Evolúció kreatív | Cég & Brand

 

Az evolúció kreatív, elképesztően intelligens megoldásokat talál arra, hogy hogyan éljünk túl hatékonyabban, valamint mindig a tökéletességre törekszik.

Ez vértezte fel a ragadozókat nagy fogakkal/karmokkal, a kaméleonokat az álcázással, valamint minket az intelligens gondolkozó elmével.

 

Konzervatív vagy nem

Ezt a folyamatot senki meg sem kérdőjelezte mindaddig, amíg az ember el nem kezdett gyorsabban fejlődni, mint maga az evolúció. És itt hullott porszem a gépezetbe. Ugyanis akármilyen csodálatos folyamatról beszélünk, nem hagyhatjuk figyelmem kívül a tényt, hogy ezeket a hatalmas sikereket az evolúció évmilliók alatt érte el.

Míg mi pár ezer év alatt a barlanglakóból „modern” emberré váltunk, internettel, autókkal, irodákkal és nem utolsó sorban a csokis fagyival. Nézzük meg több aspektusból is.

Amit tehetsz, hogy felismered, rád mi és hogyan hat. Hogyan reagálsz a stresszre, fáradságra. Mikben teljesítesz jobban: a sok apró feladatban, vagy a nagyobb projektekben, amiken akár hónapokig is dolgozol.

Ismerd meg a saját ritmusodat is: reggel vagy aktívabb, vagy inkább délután fog az agyad? Mennyi alvásra van szükséged? Mi jelenti számodra a feltöltődést, ami után a teljesítményed legjavát nyújtod?

 

Az agy | Cég & Brand
Az agy | Cég & Brand

 

Különbségek: Figyelj a jelekre!

20 másodpercnyi ölelés boldogsághormonokat szabadít fel a női agyban.

A nők többet beszélnek szociális témákról, nagyobb figyelmet szentelnek a személyes kapcsolatoknak a kommunikációjukban is. Ezzel szemben a férfiak nagyobb szókincse a nők elbűvölését hivatott szolgálni.

A nők agyának térfogata kb. 10%-kal kisebb, mint a férfiaké, de tudni kell azt is, hogy nem az agy méretén múlik az intelligencia.

Az idő előrehaladtával az agy zsugorodik, a férfiaké pedig gyorsabb ütemben teszi ezt, mint a nőké.

A férfiak és a nők más-más agyterületeket aktiválnak, miközben ugyanazokat a feladatokat oldják meg.

A nők képesek egyszerre több feladat elvégzésére, miközben a férfiakat inkább zavarja, ha egyszerre több területre kell koncentrálniuk.

Ugyanennek köszönhető, hogy a férfiak bizonyos információkat gyorsabban dolgoznak fel, így gyorsabb lehet a reakcióidejük.

A nők agya hajlamosabb a részletek megjegyzésére, míg a férfiak inkább a dolgok lényegét tartják észben.

és ez csak a jéghegy csúcsa!