Megállíthatatlan ez az időszak, sok feladat és ezzel együtt jönnek a fogadalmak is. Az év többnyire 365 napból áll, tényleg csak és kizárólag azon a néhány ünnepnapon kell odafigyeli a másikra vagy magamra? Egyszer, egyszer tett fogadalmak segítenek ebben? Vagy választhatjuk azt is, hogy inkább mindennap teszek magamért.

A felmérések azt mutatják, hogy – bár ritkán –, teszünk fogadalmat, de annál többször megfogalmazzuk a vágyainkat, célnak tűnő számokat, új álmokat, de legtöbbször inkább csak vágyunk rá.

 

Minden nap?

Erőfeszítéseket már nem teszel, mert igazán nem is akarod. Ez kemény, honnan tudom, hogy nem akarod? Mert én is türelmesebb akarok lenni, szeretnék leadni 3-4 kilót és még ezt azt, de mégsem teszek érte semmit, mert ez még nem az a kategória, ami igazán motiválna, vagy fontos lenne.

Lehet, hogy lusta vagyok, vagy félek a kudarctól. Inkább elfogadom ilyennek a testem. Mert a koromhoz képest még elég jól tartom magam. Nem is zavaró, még nincs annyi nyavalyám, hogy elég motivált legyek ahhoz, hogy változtassak.

 

De miért és mikor?

Tényleg az a 3-4 kiló az, amire igazán vágyok? Pont arra van szükségem? Vagy lehet, hogy úgy igazán tényleg magammal kellene foglalkoznom? Talán egészében nézni, átgondolni, hogy mire is van szükségem, hogy jól érezzem magam a saját bőrömben, és nem amit mások gondolnak, hogy jó lenne nekem.

Persze már gyerekkoromban is frusztráltak pl. a Világszép Nádszál kisasszony, vagy a Hófehérke, akinek gyönyörű bőre volt és még sorolhatnám. Azóta eltelt egy pár év és még rosszabb lett a helyzet. Mert minden percben több oldalról tolják az arcomba, hogy miként kellene kinéznem. Milyen szereket, eszközöket kellene használnom, hogy megfeleljek a kor követelményeinek.

Pont tegnap elemezgettünk és megállapítottunk néhány igazságot. Tulajdonképpen én (genetikailag) nagyon szerencsés vagyok mert Nicole Kidman (aki 1 évvel idősebb nálam, és aki jó sokat költ magára) is kezd öregedni. Magamhoz képest elég jó tartom magam, úgy hogy jóval kevesebbet költök szépészetre.

Tényleg mihez képest?

Amikor másokhoz viszonyítjuk magunkat, akkor bizony sosem lehetünk győztesek, mert természetesen sok példát látunk, akik szebbek, jobbak, félkézzel ügyesebben lavíroz a teendők között, csodálatos élete van, szebb háza van, jobb kocsija, álom munkája.

Tehát kihez is érdemes viszonyítani? – mert ez a lényeg. Mit tehetek, hogy saját magam elfogadjam magam és mások ne bánthassanak meg? Tényleg sebezhető vagyok a legtöbb fronton és ha ez a helyzet azt, hogy is lehet túlélni? Nem akarok sebezhető lenni!

Tényleg ez a megoldás?

Brené Brown jól megfogalmazta: sebezhetőnek érezni magam annyi, mint élni. Érdemes meghallgatni (magyar felirat is van), mert elég motiváló:

 

Megtettünk mindent, amit elterveztünk?

Visszatérve a fogadalmak világára, amikor eltelik megint egy év, 12 hónap (365 nap és 21 900 perc), ami részben nagyon sok idő, de mégis időnként egy pillanatnak tűnik. Ezért fontos időszakosan értékelni az elmúlt időszakot, a múlt hét, múlt hónap, múlt év.

Ilyenkor sok minden kavarog az emberben. Le kell zárni, összegzésként el kell dönteni, hogy jó volt-e vagy másra vágyunk. Át kell gondolni, hogy milyen fogadalmat, fogadalmakat is tegyünk. Biztosak vagyunk abban, hogyha a naptár szerint fordul a számláló, több akaraterőnk lesz, mint egy héttel korábban?

Miért is fogadkozunk, ha nem tartunk ki mellette, kell egyáltalán fogadkozni?

Mi kell ahhoz, hogy változzunk, változtassunk szokásainkon? Hiába visszhangozza mindenki, hogy „fogyjál!”, „sportolj!”, „ne dohányozz!” –, ha mi magunk nem akarjuk igazán. Saját motiváció nélkül nem sikerülhet. Ahogy akkor sem, ha nem megléphető célokat tűzünk ki.

 

Hangolódj, mert jönnek a fogadalmak is | 2
Fogadalmak és én | Cég & Brand

 

Fogadkozás nem kerül semmibe. Tehát bármi lehet – nem költök annyit, nem dohányzom, nem iszom, nem játszom, nem vásárolok feleslegesen. Fontos, hogy ne kudarcnak érezzük, az abbahagyását. Inkább tekintsük úgy, hogy tudatosan feladunk egy általunk nem szeretett tevékenységet.

Mi lenne, ha nem várnánk Újévig vagy majd a jövőhéten, vagy a vizsga után fogadkozásokkal? Mi lenne, ha most az egyszer azt a célt tűznénk csak ki magunk elé, hogy mától nem fogjuk…?

Kis lépés

…az emberiségnek, de nagy ugrás neked!

Tény: a kitartás és a konkrét útmutató hiánya miatt nem teljesülnek a fogadalmaink. Jellemzője, hogy olyan kérdésekben döntünk, amit nem sikerült az eltelt időszakban megnyugtatóan megoldanunk. Az olyan fogadalmak, amelyeket nem előzött meg alapos mérlegelés és erre épülő döntés, kétséges, hogy sikeres véget érnek.

Időzítsd jól

Vannak olyan időszakok, amik nem feltétlenül kedveznek a már kialakult rossz szokások elhagyására. Ez egy folyamat. Mindig a tagadással kezdődik. Ami nagyjából úgy hangzik, hogy „nekem ez nem probléma, akkor hagyom abba, amikor akarom!”

Látod, ezt mondom én is. Aztán jön a mérlegelés: kezdődik a károk, következmények felmérése. Majd jöhet a döntés: és ez a lényeg.

De ezzel még nincs vége a folyamatnak, tudjátok: engedjük meg magunknak a sebezhetőséget, mert az sarkall minket, hogy fejlesszük magunkat, legyünk kreatívak, ami elhozza a változást is.

 

Listázz és hangolódj | Cég & Brand
Listázz és hangolódj | Cég & Brand

Tűzz ki célokat

Fogadalom helyett inkább célkitűzés, egy olyan vágy megfogalmazása, amit tett követ. Nesze semmi fogd meg jól, ez egy jó sablon duma. Így persze könnyű tanácsot osztogatni. Persze mindenki máshogy fog hozzá, de kell egy cél, pontosabban konkrét cél.

 

Inkább így

Majd sokkal türelmesebb leszek! Tudom pontosan, hogy milyen helyzetekben szoktam türelmetlen lenni és egy ilyen helyzetet tűzök ki célként. Máshogy fogom megközelíteni. Hagyom, hogy a másik is elmondhassa a véleményét, az ötletét. Itt is a legfontosabb a tervezés, tudod nem a halogatás. Mondj igent és tervezz előre!

 

Adj magadnak időt

Az átgondolásra és a felkészülésre. A konkrét terv, ami nem csak a fokozatos előre lépésben segít, hanem a várható akadályok leküzdésében is. Ha például tudod, hogy a következő időszakban, milyen események gátolhatnak meg akkor kreatív ötletekkel ki tudod cselezni.

 

Hangolódj rá | Cég & Brand
Hangolódj rá | Cég & Brand

Hangolódj rá, de úgy igazán

Szakértők szerint egy új tevékenység, például a testmozgás 21 nap után válik szokássá. 6 hónap után pedig a személyiség részévé. Így ha jól választod meg a fogadalmaidat, és sikerül megtartanod őket, előbb-utóbb lényeges változást érhetsz el az életedben.

Tehát minimum 21 napig ki kell tartani! Na, ehhez aztán tényleg kell kitartás, kreativitás, hogy motiváljam magam nap, mint nap. (Persze arról nem szólnak, hogy mi van, ha nekem több idő kell.)

Egy kis konkrét segítség, de én nem csinálhatom meg helyetted:

Egy fogadalom! Ha több dolgon is szeretnél, akkor bizony listát kell írnod és tedd fontossági sorrendbe! Egyet válassz, mert többre koncentrálni sokkal nehezebb, persze, ha van olyan, ami kiegészíti egymást akkor társítsd.

Konkrét cél (lehetőleg egy), ne felejtsük, hogy mit is akarunk. Mert ez a leggyakoribb gond, hogy beleveszünk a mindennapokba és akkor igenis háttérbe kerül a mi célunk.

A Te célod legyen! Pont, amire szükséged van, az nem elég, hogy le akarok fogyni. 5 kg-ot fogok lefogyni, 5 hónap alatt! Nem spórolni fogok, hanem minden hónapban félreteszek 9000 Ft-ot, ezt könnyű lesz ellenőrizni.

Kell ehhez pozitív gondolkodás, de legyünk tisztában a nehézségekkel és saját magunkkal, hogy fogunk kibúvókat találni.

Kerüld el a visszahúzó helyzeteket, helyeket és embereket. Ilyenből lesz bőven. Biztos, hogy lesz visszaesés, amikor nem tudod betartani, amit elterveztél. Pont ilyen helyzetekre kellenek a kreatív ötletek, illetve a figyelmeztető pontok, hogy ne térj el.

Jutalmazd meg magadat, ha elérsz valamilyen mérföldkövet, mert ugye fokozatosan éred el a céljaidat.

Teljesíthető legyen! Te fogod végrehajtani, tudd, hogy miért akarod megvalósítani és bízz magadban. Ehhez keress segítőket, hogy elérd a kitűzött célodat.

Akkor most megyek, hogy kitaláljam pontosan mit is akarok én. És Te?