Mezőgazdaság szó hallatán, sok mindenről beszélhetünk, de azért valljuk be, hogy ennek a területnek a híreit, inkább csak a résztvevők követik nyomon. Az vagy, amit megeszel, tartja a mondás és előhozhatjuk a magyar zöldség ízeknél nincs jobb állítást is, de a jövő másról szól.

A kutatók azon dolgoznak, hogy összekapcsolják a legmodernebb technológiákat a növénytermesztéssel, hogy megváltoztassák a jelenlegi termelési modellt.

A mantrájuk az, hogy „nem tudjuk táplálni a mai világot a tegnapi mezőgazdasággal” olvashatjuk az Euronews oldalán.

Létezik egy díj, aminek a célja, a mezőgazdaságban tevékenykedők közéleti munkájának, társadalmi felelősségvállalásának, ilyetén teljesítményének elismerése. Megkérdeztük az egyik díjazottat, nem csak azért mert hölgyről van szó, hanem a „Jövő agrárszakembere” díj nyertese is. Úgy éreztük, hogy érdekes információkhoz juthatunk – a jövőre vonatkozva -, ebben a kombinációban. Mi kérdeztünk és Tóth Diána válaszolt nekünk.

 

Év Agrárembere Díj

Az Év Agrárembere Díj azt a célt szolgálja, hogy olyan gazdálkodókat, agrárszakembereket mutasson be a nyilvánosság előtt, akik a gazdaság és a társadalom tartóoszlopai.

Az Év Agrárembere megtisztelő címre 10 különböző kategóriában lehet jelöltséget szerezni: Agrárgépészet, Agrárinnováció, Állattenyésztés, Feldolgozó-élelmiszeripar, Fenntartható gazdálkodás, Fiatal gazda, Jövő agrárszakembere, Kertészet, Növénytermesztés, Növényvédelem.

Egy díj, egy nő a mezőgazdaságban
Egy díj, egy nő a mezőgazdaságban
Mi ez a díj pontosan, milyen kategóriában indultál?

Az Év Agrárember kitüntető díjat 6. alkalommal rendezték meg az Agrotrend csoport szervezésében. Az idei évben 10 kategória jelöltjei közül, kategóriánként 3 főből álló döntőben választott a zsűri. A versenyre nem lehet jelentkezni, hanem téged jelölnek egyes kategóriában. A Jövő Agrárszakembere kategória döntőseként vittem el az elismerő díjat.

A folyamat egyszerű, bárki jelölhet, és ezzel elindul a folyamat. Megkapjuk az értesítést, elfogadjuk a jelölést (vagy akár el is utasíthatjuk), majd zsűri szavaz a döntőbe kerüléshez. A döntőben pedig kategóriánként 3 fő közül választják a kategória győztest.

Mikor a jelölést elfogadtam egy bemutatkozó anyagra volt szüksége a zsűrinek. Mit értünk el eddig, mi a szakterületünk. Ennek alapján hozták meg a döntésüket.

Miután a döntőbe jutásról megkaptam az emailt, elkészült egy interjú, amit egy kisfilm formájában mutattak be, mind magán a gálaesten, mind pedig a közönségszavazás alapjául szolgáló bemutatkozóként. Nagyon erős volt az idei mezőny is, ezért is nagy megtiszteltetés, hogy a közönségszavazáson a 2. helyezést értem el.

 

Mi a Te teljesítményed?

Nem hívnám teljesítménynek inkább, egy jövőképet mondanék, hogy milyen irányba szeretném elvinni a gondolatot. A mezőgazdaságot, teljesen másképp látják, mint ami valójában. Ismeretlenül is, azt hiszik ismernek bennünket, és egy kialakult ellenszenv van sok esetben irányunkba.

Ennek elkerülése érdekében a célom, hogy hitelesen bemutassam az embereknek az agrárium valódi képét. Ehhez szükségem van a termelőkre, a vidéki vállalkozásokra.

Családi mezőgazdasági vállalkozásunk van, amiben mind a szüleim, mind pedig jó magam és a kollégáink is odateszik magukat, nap mint nap.
A mezőgazdasági termelés mellett, különböző területeken mozgok. Van egy vállalkozásom, ami vendéglátással foglalkozik, szoros kapcsolódva a növénytermesztéshez, a hozzánk látogatók ugyanis élményprogramokon vehetnek részt (élmény traktorozás, Élmény Tanya), amivel bemutatjuk a gazdálkodást. Mindemellett pedig kutatom és segítem a termelőket, élelmiszerfeldolgozókat, a vidéki vállalkozókat, hogyan tudnak szintet ugrani.

A tavalyi évben írtam egy pályázatot „Közvetlenül a termelőtől a közösségi médián keresztül”, ahol több termelővel építettük fel a kommunikációjukat. Valamint létrehoztam egy civil szervezetet, Agrowoman- Nők a mezőgazdaságban, ami arra hivatott, hogy támogassuk és segítsük egymás munkáját.

 

Nők a mezőgazdaságban
Nők a mezőgazdaságban

 

Egy családi vállalkozás tagja lenni nem egyszerű, pedig sokan azt gondolják. Számomra már elképzelhetetlen, hogy a szüleimmel ne beszéljünk naponta többször, akár személyesen, akár telefonon. Való igaz, a munka kapcsán töltünk ennyi időt egymással, mégis jó érzés tudni a másikról. Azonban nagyon nehéz, talán nem is igazán lehet meghúzni a határt, a család és a munka között. Egy vasárnapi ebéd más családoknál arról szól, mi történt velük az elmúlt időszakban, mik a terveik, nálunk pedig arról szól mit vessünk adott területbe, vagy épp hogy halad a munka.

 

Mivel jár ez a díj? Felelősség, lehetőség?

Számomra egy hatalmas elismerés, nincs pénzdíjazás a versenyben, csak maga a díj, ami a szakmában pozícionál. Egy motiváló erővel bír, mintha megveregetnék a vállam, hogy ez az „Csak így tovább”.

Már most pár nap után is érzem, ennek a súlyát. Fiatalok keresnek meg, tanácsot kérnek, hogy érdemes-e ezt a szakmát választani. Nőként milyen lehetőségeik vannak.

Ahogy már mondtam is nemcsak az a feladatom, hogy a gazdálkodásunkat fejlesszük, hanem, hogy a fiataloknak irányt mutassunk, példaként járjunk előttünk.

 

Hogy tudod használni brand szempontokból?

A média, sajtó megjelenéssekkel, olyan kapuk nyílnak, amiket ki kell használni. Mindig azt mondom az ügyfeleimnek is, „minél többször hallják a neved, annál nagyobb az esélye, hogy meg akarnak ismerni”. Ideje, hogy a vidéket vállalkozókat egy olyan ember mutassa be, aki benne is él.

Mi lesz a következő lépésed?

Az elismerésen kívül, rengeteg értékes embert ismertem meg. A személyes kapcsolatok, a közös célok összekovácsolnak bennünket, van, akivel már üzletileg is egyeztetünk. A cél mindenképp a mezőgazdaság népszerűsítése a különböző csatornákon keresztül, bízom benne minél több termelő csatlakozik a munkákhoz.

 

Fontos terület a generációváltás kérdése és a nők szerepe

A generációváltás témaköre nagyon felkapott lett, talán túlságosan is. Igaz, hogy pontosan egy generációváltásban vagyunk, de ez a szó számomra másképp hat, mint mikor a média harsogja. Második generációs termelőként látom és érzem, ennek hatását, súlyát. Az, aki nem dolgozik a szülei mellett azt nem is tudja milyen is az. Megfelelni is akarunk a szüleinknek, hogy méltónak találjanak arra a feladatra, hogy tovább neveljük a „gyermeküket”. Ez nem baj, mégis nehéz.

Meghatározni, egy családi gazdaságban, hogy kinek mi a döntési hatásköre, egy igen hosszú folyamat Egy biztos, hogy időben el kell kezdeni tanulni az öregektől és nekik pedig tanítani a fiatalokat.

Nőként meg kell tanulnunk helyt állni. Többet kell teljesítenünk, szakmailag felkészültebbnek kell lennünk a területünkön. Vannak, akik szeretnének eltéríteni a pályáról, inkább háziasszonyként látnának bennünket szívesen, de nem szabad elbizonytalanodnunk. Képesek vagyunk mindenre, azonban nem feledhetjük, hogy a szakmában szeretnénk maradni készülnünk kell a családra is. Egy vagy több gyerek mellett teljesen más, azonban megoldható. 2 éves kislányom már tudja melyik a búza tábla, vagy mit csinál a manitou.

 

Milyen 21. századi válaszok lehetnek?

A 21. századi kérdésekre 21. századi válaszokat kell adni! A termelés már nem elég, ez adja az alapot, de annak a tovább értékesítése, piacra jutási lehetőségei korlátozottak, ha nem vesszük kezünkbe az irányítást. Régebben olyan bizalmi kapcsolatok alakultak ki a kereskedők között, hogy bármit mondtak elfogadtuk, nem volt kétség.

Ma már nem csak rájuk hagyatkozunk, ugyanis elbukhatjuk a profitot, amiért azt mondjuk megéri. A tavalyi évi példaként a görögdinnyét kilóját a boltokban 150 forint fölött lehetett megvásárolni, közben nekem a kereskedő 60 forintos árakat kínált. Ugye milyen megdöbbentő és közben a fogyasztó úgy érzi, hogy a termelő milyen jól járt.

Ezért nagyon időszerű, magunknak megtalálni a saját piacunkat, a saját csatornáinkat, ehhez viszont menni kell, nem lehet hátra dőlve otthonról várni a csodát. Építenünk kell márkánkat, akár tetszik, akár nem!

 

További feladatok: közösségi, társadalmi, iparági irányok, lehetőségek…

Óriási összefogásra lenne szükség. Együtt sokkal többre vagyunk képesek, mint egyedül.
A fiatalokban ott a lehetőség, a tenni akarás, az újdonságok felé való nyitottság, a felmenőikben pedig a tudás, tapasztalat, amit használni érdemes.

Szeretném felhívni a figyelmet, fókuszba helyezni a vidéki vállalkozásokban rejlő erőt.

Szeretem látni, ha valaki velem, mellettem fejlődik. Sosem voltam, aki titkolja a már megtanult, átélt dolgokat, ha azzal tudok segíteni valakinek, akkor miért ne tenném meg?