Műanyagmentes július arról szólna, hogy szabaduljunk meg egy hónapra a műanyagtól. Részt veszel ilyen kihívásokban? Sikerült csökkenteni?

Sosem késő csatlakozni a Műanyagmentes Július (Plastic Free July) nevű kezdeményezéshez. Mi lenne, ha nem csak ebben a hónapban figyelnénk jobban, és használnánk kevesebb egyszer használatos műanyagot.

Műanyagmentes élet nem kivitelezhető, de

Most nem is az a cél, hogy érzelmi hatást váltsunk ki, de a tények szükségesek ahhoz, hogy megtehessük azt a kis lépést. A használt mennyiség fele egyszerhasználatos, amiket csak napokig, órákig vagy percekig használunk. Nem lebomló anyag és több száz évig maradnak a Földön, ebből kb. 8 millió tonna szemét az óceánokba kerül.

 

 

Hír: Jövő év január elsejétől a magyar kormány betiltja az egyszer használatos műanyagok forgalomba hozatalát. Addig is tehetünk néhány lépést a saját környezetünkben, mert mit tegyünk, ha néhány használati cikket kivonnak a forgalomból.

Például: evőeszközök (villák, kések, kanalak, evőpálcikák), műanyag tányérok, italtárolók és poharak, szívószálak, italkeverő pálcikák, lufipálcák és fültisztító pálcikák.

 

Júliusi tippek

Nem az a cél, hogy megint felsoroljuk az ismert listákat, inkább változtassuk meg a rutint, ami befolyásolja döntéseinket a vásárlásoknál.

  • Egyre több csomagolásmentes bolt található!
  • Válaszd azt a kiszerelést, ami üvegben van!
  • Újrahasznosítás egy remek kihívás, mert kreatívvá tesz!
  • Kövess olyanokat akik a tudatosságban hisznek: Tudatos vásárló, Hulladékmentes
  • Halogatás a legnagyobb ellenség!

Halogatás ellen!

 

 

Mit tehetsz Te?

Tudjuk, hogy a zero waste életmód ma még kihívás, de hamarosan globális kényszer lehet. A plasztikmentességet csak drasztikus lépésekkel lehet elérni.

 

 

Észre sem vesszük, de bevásárlásaink során számtalan műanyag szatyrot használunk el. Te tudsz műanyagzacskó nélkül élni? Optimista statisztika szerint itthon 1 millió darab műanyag zacskó fogy naponta, ami azt is jelenti, hogy minden magyarra 36 darab jut évente.

 

Az egyik praktikus megoldás a vászontáska, de itt is figyelni kell, mert ha minden egyes alkalommal egy új vászontáskát veszünk, azzal összességében környezetszennyezőbben járunk el. A vászon előállítása a gyapot termesztési körülményei miatt környezetszennyezőbb a műanyagnál. Életciklus-elemzések alapján, legalább 170 alkalommal szükséges használnunk egy vászontáskát ahhoz, hogy annak környezetre gyakorolt hatása kiegyenlítődjön a műanyag zacskóéval.

 

műanyagmentes világ?
műanyagmentes világ?

 

A műanyag zacskók elhagyása csak egy, sok megoldás van a környezettudatosság felé. Fontos a szemléletváltás, de türelmesnek kell lenni azokkal, akik nem akarják ezt az utat választani. Nem lehet mindent azonnal megváltoztatni, de a jó minta itt is sokat segít. Egyszerre egy lépés stratégiai pedig a környezetünkben is beválhat.

Lepd meg anyukádat egy trendi vászontáskával és kérd meg, hogy ezt használja. Utána jöhet a következő lépés, ha már az első rutin lett. Mikor kezded?