Kulcsfontosságú terület lesz, hogy miként terjesztjük ki az új technológiákat termékportfóliónk más részeire is. Ilyen fejlődés mutatkozik a hálózatoknál a hibrid felhőalkalmazások kezelésének felépítésében is. Ez azt is jelenti, hogy fokozottan kell figyelni a biztonságra, már az előállításnál.

Az előrejelzések alapján várhatóan 2023-ra a vállalkozások által generált adatok, több mint 50%-át az adatközponton vagy a felhőn kívül hozzák létre és dolgozzák fel. A növekedés jelentős, hiszen 2019-ben ez 10% körüli.

Ennek ellenére, hogy ez egy 35 billió dolláros iparág, túl sok vállalat ragaszkodik a tradicionális dolgokhoz, mind technológiai, mind üzleti folyamatok szempontjából, amelyek megakadályozzák őket abban, hogy a digitális lehetőségek, teljes potenciálját kiaknázzák.

 

Technológiák | Cég és Brand
Technológiák | Cég és Brand

Használjuk a technológiákat

Különösen igaz, erre az öt fejlett technológiára: a tárgyak internete (IoT), a mesterséges intelligencia (AI), a blokklánc, a ködszámítás és a korai 5G.

Egyre gyakoribb, hogy a gyártók és partner-ökoszisztémáik használják ezen technológiák korai alkalmazását, a meglévő folyamatok fejlesztésére összpontosítva. Ahogy a gyártók több tapasztalatot szereznek, javítják a projekt sikerének arányát és megnövelik a megtérülést. Digitális transzformáció során, a cégek ezen technológiai alapokon képesek megváltoztatni gazdasági környezetüket, üzleti modelljüket. Ezáltal sikeresen tudják átalakítani a műveleteket, az értékjavaslatokat, és a szolgáltatásokat maguk és ügyfeleik számára. Ehhez egyedi szoftvermegoldások szükségesek.

dolgok internetje (angolul: Internet of Things, rövidítve: IoT) lényegében olyan különböző, egyértelműen azonosítható elektronikai eszközöket jelent, amelyek képesek felismerni valamilyen lényegi információt, és azt egy internet alapú hálózaton egy másik eszközzel kommunikálni. A fogalom más szavakkal hálózatba kötött „intelligens” eszközöket takar, amelyek a beépített szenzoroknak köszönhetően képesek adatot gyűjteni.

A blokklánc (angolul block chain vagy blockchain) egy elosztott adatbázis, amely egy folyamatosan növekvő, adatblokkokból álló lista nyilvántartását végzi, a hamisítást és módosítást kizáró módon.

Mesterséges intelligenciának (MI vagy AI – az angol Artificial Intelligence-ből) egy gép, program vagy mesterségesen létrehozott tudat által megnyilvánuló intelligenciát nevezzük. A fogalmat legtöbbször a számítógépekkel társítjuk.

Kvantumszámítás

A Google nemrég jelentette be a kvantum-fölényt, amikor sikerült először működő kvantum számítógépet felépíteni a számítástechnika területén.

Noha az alkalmazásnak nincs (még) gyakorlati alkalmazása, a mérföldkő számos aggodalmat keltett a biztonsági szakértők számára. Szerintük a kvantumszámítógépek hasznos források lehetnek a hackerek számára, amelyek lehetővé teszik számukra a blokkláncban vagy hitelkártya tranzakciókban általánosan használt titkosítás megtörését.

Természetesen a kvantumszámítógépeket a hackerek nem használják, ám a szakértők arra számítanak, hogy a számítógépes bűnözők valamilyen sebezhetőséget fedeznek fel ártatlan felhasználók megtámadására.

 

Technológiák ötösfogata

Érdekes párhuzamokat látnak az öt transzformációs technológiával kapcsolatban. Az emberi test különféle területeihez hasonlítják. Az IoT és az 5G maga a test, amely adatokat hoz létre és továbbít, és néha végrehajtja az ezen adatok alapján hozott döntéseket. Az AI az agy, amely intelligenciává változtatja az okosabb döntéseket. A Blockchain az ellenanyag, ami megbízhatóvá teszi a rendszert, míg a ködszámítás a vagus ideg, amely biztosítja a kulcsfontosságú funkciók megfelelő elosztását az eszközökre.

 

Projektmenedzsment és a technológiák

A mesterséges intelligencia (AI) technológia, például a mélyreható tanulás és a folyamatok automatizálása megváltoztatja a projektek irányításának módját, és egyre nagyobb hatással lesz rá.
A mesterséges intelligencia (AI) annyira áthatolta a vállalati műveleteket, hogy meghatározza a szervezet sikerét, ideértve a projektmenedzsment területét is.
Az AI technológiák már jelentősen hozzájárulnak a magasabb termelékenységhez és a jobb minőséghez.
Várhatóan az elkövetkező néhány évben, a tudás alapú rendszerek, a szervezetekre gyakorolt ​​hatása 37%-ról 71%-ra fog növekedni, az alábbi területeken:
  • tudás-alapú rendszerek,
  • gépi tanulás,
  • döntéskezelés,
  • szakértői rendszerek,
  • mély tanulás,
  • robotikus folyamatok automatizálása.

Vezetői készségek jelentősége

Egyszerűsítve a projekt egy időszakos törekvés egy egyedülálló termék, vagy szolgáltatás előállítására. Ez alapján manapság már nincs olyan szervezet, ahol ne lennének projektek.  Ezek lehetnek nagyobbak, kisebbek, illetve lehetnek komplexek, vagy akár egyszerűbbek is. A projektvezető szakma folyamatosan változik, méghozzá igen látványosan.

A jó projektmenedzser nem zárkózhat el a korszerű technológiák elől. A gyártási folyamatokat egyre jobban érintő digitális transzformáció, az IT és az automatizáció mind szorosabb összefonódása, illetve ennek nyomán a robotika fejlődése és terjedése korántsem csak a technológiával foglalkozókat érinti. Hatásai a projektmenedzsmentet sem kerülik el.

Az AI legnagyobb előnyeinek kihasználása érdekében a projektvezetők döntéseinek nagy jelentősége lesz. Olyan AI rendszereket kell elfogadniuk, amelyek több forrásból nyerik majd az információkat, mélyebb lehetőségeket kínálnak a jobb döntéshozatalhoz, hatékony és részletes projekttervezést kínálnak, és pontosabban előrejelzik az eredményeket.

Ma már nem csak a dolgok internetéről, azaz az IoT-ről beszélünk, hanem az IIoT-ről, tehát az ipari IoT-ről. További területek is jelentős hatással vannak, ilyen a 3D nyomtatás terjedése. Az egyedi igények esetében  a néhány darabos szériákat is ugyanazon az áron lehet előállítani, mint a tömegben gyártott termékeket.

A technológia és a környezet folyamatos változásával a projektek jellemzői és az ezek irányításához elvárt vezetői eszközök, készségek és megközelítések is folyamatosan fejlődnek. Így az elvárások szerint egyre nagyobb igény van a szupermenedzserekre.