Itt a könyvelők ideje, hamarosan év vége, ilyenkor fokozott figyelmet igényel cégünk, hiszen változások várhatóak. Ilyenkor lehetőségünk van újragondolni a választott adózási formát is és felkészülhetünk az esetleges változásokra.

Jövőre négy adófajtával lesz kevesebb, egyebek között megszűnik az egyszerűsített vállalkozói adó (eva) is. Megszűnő EVA miatt, a kormány kalkulátorral segíti az adóalanyokat az új adózási forma megkeresésében.

Kérdezze a könyvelőt!

Könyvelő, konzultáció | cég & brand
Könyvelő, konzultáció | Cég & Brand

Evás vagy?

Érdemes figyelni az ügyfélkaput, illetve cégkapun érkező leveleket. Az adóhivatal ugyanis elektronikusan küldi ki a leglényegesebb tudnivalókról szóló rövid figyelemfelhívó levelet, amely egyebek között az eva-kalkulátor linkjét is tartalmazza.

 

Ismered a KIVA-t?

Az adatok szerint átlagosan 5,5 millió forintot takarítottak meg éves szinten azok a vállalkozások, amelyek áttértek a társasági adóról a kisvállalati adóra. Sok cég vezetője nem is tud erről a lehetőségről, pedig több tízezer vállalkozás spórolhatna az adóján.

A KIVA olyan egyszerűsített adónem, amely három, a vállalkozások által fizetendő adónemet vált ki: a szociális hozzájárulási adót, a szakképzési hozzájárulást és a társasági adót. (A KIVA nem váltja ki az általános forgalmi adót és az osztalék után fizetendő személyi jövedelemadót).

Érdemes átvilágítania a cégét adózási szempontból, ha kevesebb, mint 50 fő dolgozik, és az éves bevétel, illetve a mérlegfőösszeg egymilliárd forint alatt van.

A kisvállalati adó mértéke 13 százalék, de 2020. január 1.-től az adókulcs 12 százalékra fog csökkeni.

Egy vállalkozás sikere, sokmindenen múlik, ilyen a jó ügyvéd, egy remek könyvelő csapat, stratégiai partnerek hada, marketing ügynökség, kapcsolatok, ahol mindig minket ajánlanak.