A minap olvastam, hogy a felsővezetők végveszélyben vannak. Végveszélyben van / lehet minden életkorú és élethelyzetű ember, ha jól belegondolunk. A fiataloknhaladunkak sem könnyű, de a nőknek sem, a középkorúaknak és a nyugdíjasoknak sem. Mindenkinek vannak olyan szempontjai, ami alapján ez kijelenthető lenne. És a jövőtől való félelemről még nem is beszéltem, pedig a bölcsek kövét lehet, hogy inkább valahol ott kellene keresni.

 

Miből tudhatjuk, hogy haladunk?

Ez könnyű kérdés, mert mindenki halad valahogy. Ez lehet egy girbe-gurba, tekervényes útvonal és lehet egy szép egyenesnek tűnő út is, ahol láthatóak azok a mérföldkövek, amelyek számítanak a szülőknek, a környezetnek, a munkahelynek és nekünk.
A jó kérdés inkább az, hogy mi felé haladunk.

Egyszer volt

…egy ipari forradalom, akkor Henry Ford azt mondta:

“Akárki, aki abbahagyja a tanulást, öreg, legyen bár 20 vagy 80 éves. Akárki, aki folyamatosan tanul, fiatal marad. Az élet legnagyobb dolga az, hogy az eszedet fiatalon tartsd.”

1920-ban napi 1000 darabot gyártott a világhírű Ford automobilból. 1924-ben a Ford Művek évi termelése elérte a 2 millió autót, teherautót és traktort. Sikerének titka a tömegtermelés módszerében és a magas bérekben rejlett.

Szerinted a fogyasztói társadalom után mi következik?

 

Miért is és mennyire is fontos a jövő?

A munka világát jelentősen átalakítja majd a digitalizáció és a robotizáció, és az új technológiák egészen más képességeket követelnek meg. Megszűnnek munkahelyek, lesznek újak, ezért más skillekre lesz szükségünk.

Ilyenekre például: technikai képesség, kreativitás, komplex problémamegoldó készség, jó vezetői és szociális készségek.

Hard skills: a szakmai tudás, azok a képességek, amiket sokkal könnyebb mérni, sokkal kézzelfoghatóbbak, szakmai rátermettségünket tükrözik.

Soft skills: azokat a személyes képességek, amiket nehezebben lehet mérni, vagy „bizonyítani”, mint például egy diplomát vagy szakmai előmenetelt. Munkamorálod, attitűdöd, kommunikációs készségeid, az érzelmi intelligenciád…

 

 

Három skillre biztos, hogy szükséged lesz:

  • alkalmazkodás képessége (a változás állandó és egyre gyorsul),
  • rugalmasság (mobilitás, otthonmunka, projekt feladatok…) és
  • technikai tudás.

Ezeket legjobban gyakorlatban tudod megszerezni, minél több helyzetben érdemes kipróbálnod magad, hogy felismerd az erős skilljeidet és hozd ki belőlük a legtöbbet.

 

“A kudarc az egyetlen lehetőség arra, hogy még okosabban kezdjük újra.” Henry Ford

 

Te, hogy állsz a skill mixeddel?

Gondolj úgy magadra, hogy készségkészleted az, ami igazán meghatároz, és a kudarc helyett és mellett a tapasztalatok azok, amelyek a leghasznosabbak. Felsorolható, hogy mi mindenre van szükséged, de ez nem fekete és fehér. Ezek kapcsolódnak, kiegészülnek, megújulnak és teljesen egyedi kombinációt hoznak létre, amit csak te tudsz! Nem lesz még egy ugyanolyan.

Alapvető készségek

Amiket mindennapi feladatokhoz használunk.

1. Írástudás
2. Számolni tudás
3. Tudományos alapismeretek
4. Infokommunikációs technológiai alapképességek
5. Pénzügyi alapismeretek
6. Kulturális és polgári alapismeretek 

Kompetenciák

Amiket komplex kihívások megoldásánál alkalmazunk.

7. Kritikai gondolkodás, problémamegoldás
8. Kreativitás
9. (Interperszonális) kommunikáció
10. Együttműködés

Jellembéli kvalitások, karakterkvalitások

Amiket a változó környezethez való boldogulásra használunk.

11. Kíváncsiság
12. Kezdeményezőkészség
13. Határozottság, kitartás, állhatatosság
14. Alkalmazkodókészség
15. Vezetőkészség
16. Társadalmi és kulturális tudatosság

 

Egy lépés előre és kettő vagy több hátra

Ez nem baj, csak tudd, hogy mi felé haladsz. Amikor megtapasztalja az ember, hogy egy lépéssel mennyi mindent lehet elérni, akkor azzal is tisztába kell lennie, hogy ez valójában azt is jelenti, hogy bizony ezáltal hátra is lép, és nincs igazán egyenes út. A lépéssel tapasztalás is jár és bizony, ha megtapasztalunk valamit, akkor ott előbukkan a bizonytalanság, hogy mit is kellene még tudnom, mivel tudnám megszerezni a biztonságot, hogy jól haladjak. Minél többször megcsinálom ugyanazt, annál nagyobb biztonsággal fogom végezni, tehát gyakorlásra fel.