Az idő valósága kiszámíthatatlan, mindenki más számot kap, lehet 25 000, de lehet 29 000 nap is, amivel gazdálkodhatsz. Nem tudhatod, hogy mire számíthatsz, ezért érdemes időnként számot vetni az időnkről.

 

Idő valósága | Cég & Brand
Idő valósága | Cég & Brand

Idő valósága

Mostanáig 17 389 nap telt el az életemből. Ez sok, vagy kevés? Leginkább furcsa, mert nem értem, hogy telt el ennyi idő. Gyerekként nehezen megfogható, hogy „holnap”, vagy „már csak ötöt kell aludni”, fiatalként elképzelhetetlen, hogy olyan öregek leszünk, mint a 30-asok vagy 40-50 évesek.

 

Értékes idő

Amikor értékelem az elmúlt időszakot vagy ezt a 17 389 napot, izgalmas kihívások, érdekes feladatok, sok megoldott helyzet kerül fel a listára. Mégis van hiányérzet, mert ez a felgyorsult világ is azt érezteti, hogy sok mindenről lemaradtam. Kihagytam lehetőségeket, és nem fogok elérni olyan dolgokat, amiket szerettem volna.

Honnan tudom, hogy ennyi nap telt el? Van erre is egy applikáció, ami számolja, és könyörtelenül megmutatja! Ennek elég motiváló ereje tud lenni, hogy ne vesztegessek el egy napot sem a céljaim elérésében.

Mindig nehéz, hogy mire van / lesz szükség, mi lesz jó döntés, de talán hasznos szempont lehet az, hogy úgy érdemes minden napot megélni, mintha az életed egyik legfontosabb napja lenne. Tudd, hogy most mit akarsz, legyenek céljaid és tegyél meg mindent értük.  Nem baj, ha néha nem sikerül, ne keseregj miatta, mert lehet újratervezni és a tapasztalatot senki nem tudja elvenni tőled. Minél többször végzed ugyanazt, annál jobb leszel benne, és ez mindenre érvényes.

Mindenkinek máskor jön el az a felismerés, hogy tudatosabban álljon az életéhez. Jó lenne, ha ezek a fordulópontok rendszerezetté válnának, melyek beépülnek az életünkbe.

 

Az idő valósága | 1
Tervezés | Cég & Brand

Perc mércéje

Mérjük az időt, de tényleg a percek, másodpercek a lényegesek?
1440 perc, 86 400 másodperc, ez áll mindennap rendelkezésünkre. De nem mindegy, hogy mire és hogyan használom. Ha csinálom, jó helyett kiválóan elv szerint vagyis a lehető legjobban csináljam. Ne csak úgy túllegyek rajta. További szempont még, hogy hatékonyan oldjam meg a feladatokat, produktív legyek, és dinamikusan egyensúlyozzak.

Természetesen nem mindig kivitelezhető minden, és nem is kell állandóan beprogramozott, percre pontos időbeosztás. Inkább az Önmenedzselés szemlélete az, ami segít, amikor már reggel tudom, mit fogok aznap elvégezni. Tudom, hogy mi vár rám a következő időszakban és hol tartok. Nem szabad elfelejteni azt sem, hogy a dinamikus egyensúly támogatja az elégedettséget és ezáltal a boldogságot is.

Az idő valóságának talán pont itt van jelentősége, mert nem az időt kell menedzselni, hanem magunkat, és nem a feladatokat kell csökkenteni, hanem tudatosan fókuszálni a számunkra fontosakra és hatékonyabban zsonglőrködni. Az „én-munka-család” hármasban kevés olyan időszak van, amikor azt lehet mondani, hogy nincs feladat.

A feladat, a lehetőség és az elvárás is egyre több. Töménytelen információ jut el hozzánk. Ebből több ötlet, megvalósítható cél születik és ezáltal saját magunkat hajtjuk egyre jobban. Ezért nem is egyszerű a kijelölt úton haladni, mert az eltérítés, az érdekesebb változatosság elég nagy kísértés. A munkában, a családban és a kapcsolatokban sem más a helyzet.

 

Az idő valósága | 2
Illúzió az idő valósága? | Cég & Brand

 

Az idő illúzió vagy valóság?

Miért van az, hogy időnként úgy érezzük, csak úgy repül az idő és máskor pedig csak cammog és sosem lesz vége?

Az agyunk érzékelése, tudatos vagy tudatalatti „figyelme”, és mint minden más esetben a hozzáállásunk határozza meg egy adott helyzet realitását. Amit szeretünk, vagy érdekes számunkra ott gyorsan telik az idő, ellenben amikor egy számunkra utálatos, nem kedvelt tevékenységen kell részt vennünk, akkor úgy érezzük, hogy sosem lesz vége. Tehát az idő relatív, és hozhat olyan fordulatot, aminek következményei hosszú éveken át éreztetik hatását.

 

Jelenben lenni

Egyre többször hallani, de mésig mit jelent? Megtanultuk észlelni a percek és órák múlását, de mi magunk határozzuk meg, hogy hogyan tesszük ezt. Nem is olyan egyszerű a jelenben maradni, pedig az itt és most az, ami eldönti, meghatározza, megváltoztatja a jövőt. Ha figyelsz a jelenben történő eseményekre, jelentősen boldogabb leszel.

Az elmúlt évtizedekben ugrásszerűen megnőtt az átlagember életszínvonala. Gyorsan elérhetünk dolgokat különösebb erőfeszítés nélkül, mégis itt van egy paradoxon, mindenünk megvan, és mégsem vagyunk boldogok. Úgy is érezhetjük, hogy a bőség és szomorúság idejét éljük. Vajon miért?

Az emberi agy képes elkóborolni a fókusztól már annyi idő alatt, amikor egy pillanatra valami mást csinál, elkalandozik, és egészen másra gondol. Erre az állatok nem képesek. A kalandozásra éppen mondhatjuk elsőre, hogy boldogságfokozó forma, hiszen elkalandozni – kedvenc tájunkról, életeseményünkről, kedvesünkről, be nem következett álomszerű dolgokról –, örömöt is okozhat.

De a rossz hír az, sajnos a kalandozás nem mindig boldogít. A napi átlagos aktív időnk 47%-ában elkalandozunk, többségében kellemetlen dolgokra gondolunk: szorongásainkra, félelmeinkre, s még ha semleges dolgokra is koncentrálunk, nagy százalékban boldogtalanabbak leszünk, mintha nem kalandoznánk el.

Perc az idő valósága | Cég & Brand
Perc az idő valósága | Cég & Brand

 

Nézzük, mi fér 1440 percbe:

450 perc – alvás (7,5 óra)

540 perc – munka (9 óra)

120 perc – utazás (2 óra)

330 perc – egyéb (5,5 óra készülődés, evés, énidő, család, találkozók, tanulás, egészség, mozgás, vásárlás, takarítás…)

 

A percek peregnek!

Alvás: ebből nem engedhetsz, mert a következő napodat határozza meg. Szebb és okosabb leszel!

Munka: tervezni, megelőzni, fókuszálni megéri, de ne „multitaskingolj”, minél többször a jelenben maradj, 1-2 óránként 5 percet pihenj, hatékonyabb leszel, időnként érdemes otthonról dolgozni, …

Utazás: olvass (vezetés közben segít a szöveg felolvasó) vagy halgass podcastokat, sok információt tudsz ez idő alatt rendszerezni és begyűjteni: hírek, információk, szakma, tervezés, értékelés…

Tipp: előre lementhetsz cikkeket, a Pocket alkalmazással, így még netre sincs szükséged.

Egyéb: online vásárolj, postai befizetés helyett utalj, mozogj a családdal, rakj mindent rögtön a helyére, 30 perc alatt is lehet főzni…

Ezek apróságok, lehet, hogy csak 1-2 percet tudsz visszaszerezni, de ha összeadódik, akkor megtalálhatod a Te idődet, amivel még hatékonyabb lehetsz. Mielőtt elkezded, tekints rá egy kicsit felülről. Ez is egy olyan folyamat, mint a szalagmunka, mindig tökélesítheted és ha egyszer elkezded, akkor vigyázz, mert függőséget is okozhat.

 

Van magadra 60 perced?

Minden élethelyzetben másra és máshogyan van szükség, de ezt csak és kizárólag Te tudhatod.

Reggel 15 perc – felkészülni, átgondolni, motiválni magadat, mert ugyan ez csak egy nap, de az életed egyik fontos napja.

Napközben 30 perc – 5-5 percek segítenek fellélegezni (mozogni, mosolyogni, felülről ránézni…), átállni a következő szerepedre, feladatodra.

Este 15 perc – átgondolni, lezárni és értékelni magadat.

 

Van célod? vagy Keresed a célod? 
Találd meg a számodra legjobb életstílust, ami rólad szól! Köss szerződést magaddal, légy motivált és elkötelezett hatékonyság felelős.

Készült egy támogató tervező füzet: Ez a Te éved! Csinálj (T)rendet az életedben!”

Van kedved elkezdeni?