Váratlan meglepetések mindig lesznek, de a legtöbbre számíthatnánk. Általában csak annyi a probléma, hogy nem készülünk fel rájuk! Az életünk során számos komolyabb stressz-helyzettel találkozunk. Az iskolai tanulmányok során, a munkahely megválasztásakor, a párkapcsolatunkban, az otthonunkról való döntéskor.

Ha tetszik ha nem, ezeket nem kerülheti el senki, és itt csak az örömteli feszültségekről, izgalomról beszélünk. Tudjuk, hogy ezek a dolgok egymás után szépen sorban következnek az életünkben, akkor mégis miért váltanak ki belőlünk oly sokféle érzést? Bizonytalanságot, félelmeket akár?

 

Év vége és a váratlan meglepetések

Minden cég ilyenkor szeretné behozni a lemaradást, de ennek az időszaknak inkább a tervezésről kellene szólnia. Nem is olyan egyszerű feladat ez, mert minden tervezésnél a múltbeli tapasztalatok alapján próbáljuk megsaccolni azaz megtervezni az „életünket”. Mennyi bevételünk lesz, mire adjunk ki, hogy csökkentsük a kiadásokat, mivel tudunk optimalizálni.

Az élet olyan mint egy vállalkozás, vannak állandó feladatok, szükség van bevételre. Mindenki vállalkozó is egyben, hiszen mindenki vállalja az élete igazgatását, amihez pénz kell. Így a felelősség a tiéd.

Mindig jobb helyzet az, ha van idő felkészülni, megalapozni, tervezni, átgondolni. At élet a legjobb forgatókönyv író, így sosem tudhatjuk biztosan, hogy mi lesz holnap. Fontos ismerni magad, a lehetőségeidet és a helyzetedet.

Vagyis készülj fel azokra a váratlan helyzetekre, amire számíthatsz!

 

Váratlan, bizonytalan, félelem?

Miért váratlan, bizonytalan és félelemmel teli? Mert nem ismerjük előre a döntéseink várható kimenetelét, a bizonytalantól pedig kódoltan félünk. Mindent az irányításunk alatt akarunk tartani, megjósolhatóvá tenni, eltervezni, és ezt bizony nem tehetjük meg minden esetben.

Ami nem jelenti azt, hogy tehetetlenül sodródjunk. Készüljünk fel, arra, amire tudunk!

 

Mire lehet felkészülni?

Amikor tudatos vagy, elsőként önmagadat ismered meg. A saját belső motivációiddal, erősségeiddel és gyengeségeiddel nézel szembe, és ez segít a reális céljaid megtalálásában.

Felismered azokat a mintákat, amik gátolnak és átalakítod őket működőkké. Tökéletes nem lehetsz, ahogy senki sem az, egyedi és megismételhetetlen viszont igen. Ami azt jelenti, hogy van amiben csak Te lehetsz a legjobb, ha kihozod magadból a maximumot!

Ha megtaláltad mi az, kezdj bele, és haladj lépésről-lépésre. Nem kell a teljes utat látnod előre, erre senki nem képes. Elég csak a soron következő feladatot, ami előtted áll, hiszen erre van hatásod itt és most.

Nem is gondolnád, milyen kis dolgokon múlik a sikered: elsőként, hogy hogyan érzed magad a bőrödben.

Amikor felszabadult vagy, bízol magadban, optimistán állsz az előtted álló dolgok elé, akkor repül az idő és vele együtt Te a kitűzött céljaid felé. Akkor csak azt kapod, amit nekem is gyakran mondanak:

„Mert neked olyan könnyű!”

Elárulok egy titkot: nekem sem volt mindig könnyű. És nincs olyan ember, akinek egész élete során csak a könnyű jut, mert megküzdenie az egyes helyzetekkel mindannyiunknak kell. Habitusunktól, beállítottságunktól függően azonban vehetjük könnyebben a változásokat, az előre nem látható akadályokat, vagy kínlódhatunk a megjósolhatatlan jövő miatt.

 

Légy Te a mozgatórugó

Ez is választás kérdése és fejleszthetőAz pedig, hogy hogyan érzed magad a bőrödben, tényleg csak rajtad múlik.

Tanulj meg fókuszálni, kifújni a levegőt, bármennyire szorítanak is a határidők, megállni egy pillanatra, végiggondolni, mi következik most.

A multitasking sem a barátod ebben a helyzetben, ha megoldhatod, törekedj rá, hogy egyszerre egy csatornával foglalkozz. Ne legyen bekapcsolva a telefon, a Skype, a levelező rendszered és a Facebook fiókod, mert így lehetetlen küldetés összeszedetten dolgozni. Sokkal több időd megy el, és a munkád minőségén is tükröződni fog, hogy „szétszakadtál” közben.

A mozgás, a sport is egy lehetséges örömforrás az életedben, amit nem érdemes mellőznöd, nem beszélve a hosszú távú pozitív mellékhatásokról. Ugyan, ha nem sportolsz, bizonyára nehéz elképzelned, hogy valakinek örömet okoz korán reggel felkelni. Akár téli hidegben futócipőt húzni, vagy a kényelmes tévé elé bekuckózás helyett elmenni úszni annak minden macerájával.

Hidd el, ha megtalálod a Te sportod, kitartóan űzni kezded, egy idő – és talán nem is olyan hosszú idő – után azt fogod érezni, hogy szükségletté vált. Amivel kiadod magadból a felgyülemlett feszültséget, lendületesebb, energikusabb leszel, arról nem is beszélve, hogy a különböző mozgásformák agyunk más-más területeit fejlesztik.

 

Készülj fel rá | Cég & Brand
Készülj fel rá | Cég & Brand

Tornáztasd a gondolkodásmódodat is

Ha problémát látsz magad előtt, amire nem tudod azonnal a megoldást, ne ijedj meg. Lásd inkább izgalmas kihívásnak, ami lehetőséget ad, hogy fejlődj!

A tudatosság nem azt jelenti, hogy mindenre fel tudsz készülni, azt azonban igen, hogy megtanulod a Téged érő reakciókra azt a választ adni, ami a leginkább előrevisz.

Gyakorlás kérdése, míg kialakul ez a gondolkodásmód, és könnyen lehet, hogy újratervezned is kell közben. Hiszen ha meghoztál egy döntést a legjobb tudásod birtokában, és közben újabb szempontokkal gazdagodsz, érdemes felülvizsgálnod a célt.

Ha szükséges, változtass rajta, ha fejlődtél közben, akkor lehet hogy a célod nem változik, csak az út lesz rövidebb.

Dolgozz meg azért, hogy Neked is olyan könnyű lehessen!

BíróProductivity