A hackerek a modern kor Robin Hoodjai?

Hackerek, akik megváltoztatják a világot | Cég & Brand
Hackerek, akik megváltoztatják a világot | Cég & Brand

Hackerek a virtuális világ kalózai, akik a legszigorúbban őrzött biztonsági rendszereket is feltörik. Cyberhuligánok, akik a legkeresettebb bűnözők lajstromát gyarapítják.

Hackerek, akik megváltoztatják a világot | Cég & Brand
Hackerek, akik megváltoztatják a világot | Cég & Brand

Egy biztos, a számítógépes hálózatok avatott szakértőire mindig is szükség volt és lesz, mert ahogy a mondás tartja, rablóból lesz a legjobb pandúr.

Íme néhányan közülük, akik megváltoztatták a világot.

1.  Kevin Mitnick

A hackerek a modern kor Robin Hoodjai? | 1

Kevin Mitnick ma biztonságtechnikai tanácsadó, talán a legismertebb korunk hackerei közül. Az Egyesült Államok történetének egykori legkeresettebb számítógépes bűnözője. Kétes hírnevét szerteágazó munkásságának köszönheti: a los angeles-i buszjáratok elektronikus rendszerének feltörése volt számára az első lépcsőfok, később azonban a nemzetbiztonsági rendszer sem jelentett komoly akadályt számára. Könyvét, melyet okításul szán a hozzá hasonló „kalózok” ténykedése ellen magyar nyelvre is lefordították, a Megtévesztés művészete címmel, illetve film is készült róla (A rendszer ellensége).

2.  Kevin Poulsen

kevin_poulsen_200x2671.jpg


Kevin Poulsen, vagyis Dark Dante, aki egy rádiós csatornán sorsolt ki magának egy Porschét. Ám ez csak a kezdet volt számára. Miután a szövetségi rendszert feltörve lehallgatási információkat lopott el, az FBI feketelistáján kapott előkelő helyezést. Ma ő az egyik legnevesebb oknyomozó újságíró, és emellett a Wired magazin szerkesztője. Könyvet is írt Kingpin – avagy hogyan vette át az uralmat egy hacker a milliárddolláros cyberalvilág felett címmel nálunk is elérhető.

3.  Robert Tappan Morris

220px-robert_tappan_morris.jpg


Robert Tappan Morris ma egyetemi docens az MIT-n. Kevesen mondhatják el, hogy a tanáruk olyan komoly gyakorlati tapasztalattal rendelkezne, mint Morris. A róla elnevezett „féreg” napokra leállította a világhálót 1988-ban. Eredetileg kísérletnek szánta, az internet kiterjedését akarta vele megállapítani, emellett olyan résekre mutatott rá az adatkezelésben, amely mérföldkő lett a programozásban.


4.  Adrian Lamo

220px-adrian_lamo.png


Adrian Lamo, a hajléktalan hacker, aki a nem túl hízelgő jelzőt szokatlan életmódjának köszönheti. Rejtőzködő életet él, és sokszor elhagyott házakban húzza meg magát. Az aszkétaként élő hacker többek között a Yahoo, a Bank of America és a Microsoft rendszerét is feltörte. A jelenleg több díjat is elnyert újságíró küldetésének tekinti a biztonsági rések keresését, és azok továbbítását a rendszergazdák felé.

5.  Anonymus

sd.jpg

És végül de nem utolsó sorban egy rendhagyó név, amivel biztosan mindenki találkozott már: Anonymus, és a hozzá tartozó elmaradhatatlan Guy Fawkes maszk. Azért rendhagyó, mert nem egy személyről, hanem egy világot behálózó szervezetről van szó, akik harcoltak már a szcientológia egyház ellen, bénították meg pénzügyi szervezetek weboldalait, utolsó legismertebb akciójuk pedig az ISIS elleni hadüzenet, és az ezt követő virtuális támadások voltak. Megítélésük pont ezért megosztó és szélsőséges, főleg a magánemberek szimpatizálnak a saját igazságukért harcoló gerillaakciókkal.

Cikkajánló