Vállalkozás sok fiatalnak jó kihívás, de nem mindenki elég bátor, hogy megtegye az első lépést. Amikor kézbe kaptad az érettségi bizonyítványodat, akkor azt gondoltad, hogy előtted az egész világ, számtalan lehetőség vár rád, és bizonyára könnyen, gyorsan találtál is egy megfelelő munkahelyet, ahol például irodai környezetben, vagy éppen bolti eladóként, esetleg felszolgálóként egy étteremben dolgozol.

Vállalkozás mozgatórugója

Valóban, Budapesten számtalan lehetőséget vár a pályakezdő fiatalokra, de ezek közül rengeteg az olyan terület, ahol a mindennapi munka, a feladatok sosem változnak, és ezzel együtt a jövedelmed is csak maximum az inflációt követi. Te szívesen eltöltenél így hosszú éveket? Ha már néhány éve a jelenlegi munkahelyeden dolgozol, és érzed magadban, hogy többet, jobban, mást csinálnál, akkor egy dolog biztosan megfogalmazódott benned: nem itt, de legalábbis nem ebben a munkakörben.

vállalkozás, kihívás, készség | cég és brand
vállalkozás, kihívás, készség | cég és brand

 

 

Szükségünk van új kihívásokra

Kicsit nehezebb a helyzeted, ha a munkakörrel együtt munkahelyet is kell váltanod. Azt semmiképpen nem mondanám, hogy a váltás azt jelentené, hogy elölről kell kezdened mindent. Jót tehet a környezetváltozás, hiszen az elmúlt években Te is változtál az iskolai önmagadhoz képest. Nem is beszélve arról, hogy egy új munkahely új lehetőségeket, új kollégákat, új kapcsolatokat is hozhat számodra.

Ne felejtsd el, hogy az érettségi óta számtalan tapasztalatot szereztél. Megtanultad, hogy milyen beilleszkedni egy munkahelyi közösségbe. Megtapasztaltad, hogy milyen érzés feladatokat kapni, megoldani, esetleg továbbadni kollégáknak. Megszoktad a napi 8-9 órás elfoglaltsággal járó terhelést, és ehhez igazítottad a napi rutinodat. Megkaptad az első fizetést, és megvetted belőle az első ruhát, cipőt, okostelefont, amihez nem kellett a szüleidtől pénzt kérni.

Tulajdonképpen már az első lépéseket meg is tetted, hogy később egy olyan csapat megbecsült tagja legyél, ahol a többiekhez hasonlóan Te is kvalifikált munkát végezhetsz.  Olyat, ahol például Te lehetsz a pénzügyi ügyintéző, a pénztáros, a bér ügyintéző, vagy akár az irodavezető. Persze az első lépés után még rengeteg lépés, rengeteg tennivaló vár rád. Hidd el, hogy csak el kell indulni, bele kell vágni, és a célok egyre közelebb kerülnek, majd megvalósulnak, és máris új célokat tűzhetsz magad elé.

 

Légy egy terület szakértője

Nos, ha szeretnél változtatni, mert úgy érzed, hogy alkalmas lennél komolyabb kihívásoknak is megfelelni, akkor eljött az ideje, hogy körülnézz a felnőttképzések széles piacán, és szerezz olyan tudást, amivel szép fokozatosan előre juthatsz egy ranglétrán, és ezzel együtt előbbre juss az életben kitűzött céljaid eléréséhez is.

Emellett számtalan lehetőség van még, például gyakornokként. Így könnyen megismerhető az adott területet. Tanulni, készségeket megszerezni egyre könnyebb. Kitárult a világ, hiszen online, mamár minden elérhető. Ingyenes kurzusok, még egyetemeken is találhaszt. Nap, mint nap születnek jöbbnál, jobb kiadványok, könyvek, blogok, vlogok és online oktatási anyagok.