Filmajánló – az élet nem csak munka, de használható ötleteket meríthetünk a kikapcsolódás alatt. Szubjektív válogatás, ami mégis tudatos, hiszen a mondanivalójuk segít újragondolni az életünket, jelenlegi helyzetünket.

 

Filmajánló célja

A filmeket azért javasoljuk, mert kikapcsolódásra szükség van. A célzott kikapcsolódás pedig motivál, támogat, elgondokoztat vagyis segíthet. Mindig tanulunk, minden helyzetből, még ha ez nem is tudatosul bennünk.

Minden filmnek van üzenete és ez pedig lehet egy plusz cél. Az már egy másik kérdés, hogy a film üzenete, neked mit mond. Hogy mit teszel vele és hogy állsz hozzá.

Ez lehet film, idézet, könyv, zene, egy baráti beszélgetés, csak rajtad múlik, hogy megtalálod azt, ami neked segít. A tanulás olyan teljesítmény, tudás, viselkedésbeli változás, amely az ismétlés, gyakorlás, tapasztalás útján jön létre.

  • Ha úgy érzed, hogy már túl késő, hogy bármit is tegyél az álmaidért.
  • Ha nem tudod, hogy mi legyen a megoldás a mostani a helyzetedre.
  • Ha szeretnél mást, többet és nem majd, hanem most.
  • Ha szükésged van egy lökésre, akkor ne csak nézz, hanem láss is.

 

Filmajánló | Cég & Brand
Filmajánló | Cég & Brand

Munka és a filmajánló

Minden munka, egyben tanulás is, hiszen ha mindig nyitottak maradunk az új információkra, tanulunk az új helyzetekből. Ezáltal felépítesz magadban egy világot, így a tapasztalat szervezője, befogadója, értelmezője leszel.

Ez a „felépített belső világ” nagyon fontos része a cselekvést irányító kognitív működésnek. Amikor tanulunk, akkor az elsajátítandó információt értelmezni próbáljuk.

 

Bakancslista

A film két haldokló öreg férfiról szól, akik rájönnek, hogy az életük eddig egy unalmas és semmirevaló élet volt. Nem akarnak így meghalni, ezért írnak egy listát – ez a bakancslista –, arról, hogy mit szeretnének még az életük hátralévő részében csinálni. Jack Nicholson a gazdag és nagyképű Edward Cole-t játssza, Morgan Freeman pedig a szegény és szerény autószerelőt Carter Chamberst alakítja.

Ha eddig nem készítettél, akkor ezután biztos lesz Neked is bakancslistád!

 

A számolás joga

A történet középpontjában a NASA-nál dolgozó afroamerikai matematikusnők állnak, köztük a Taraji P. Henson által alakított Katherine Johnson, aki a Mercury-program keretein belül végzett számításokat az űrverseny idején.

Az amerikai űrprogram történetének egyik legkiemelkedőbb teljesítménye mögött három fekete nő állt. A számolás joga egy életrajzi film, ami a NASA úttörői, Katherine Johnson, Dorothy Vaughn és Mary Jackson történetét meséli el, akiknek munkássága lehetővé tette, hogy John Glenn kijusson az űrbe. Igaz történet, igaz hősökről.

 

Életrevalók

A film valóságos történeten alapul, amit a rendezők egy 2004-es dokumentumfilmben láttak.

Philippe, a gazdag francia arisztokrata párizsi lakosztályában állandó ápolót keres maga mellé. Philippe ugyanis egy baleset következtében nyaktól lefelé megbénult, csak a fejét tudja önállóan mozgatni.

Lehetőségek lehetősége

Az állásra rengetegen jelentkeznek, köztük sok a jól képzett ápoló, de vannak képzetlenek is. Közéjük tartozik Driss, egy szenegáli származású magas fiatalember, aki igazából nem is az állásra akar jelentkezni, csak arra van szüksége, hogy igazolást adjanak róla: jelentkezett az állásra, mert a harmadik elutasított jelentkezés a feltétele annak, hogy munkanélküli segélyt kapjon.

Philippe-et bosszantja a fiatalember műveletlensége (nem ismeri Berliozt például) és arroganciája (rögtön flörtölni kezd a vörös hajú Magalie-val, aki a jelentkezőket kikérdezi és feljegyzéseket készít róluk), de azt mondja neki, hogy másnap reggel 9-kor megkapja a papírt.

Driss egy teljesen más életstílust ismer meg és ugyanúgy Philippe is.

Sokszor kerülünk olyan élethelyzetbe, amit úgy élünk meg, hogy kilátástalan, de az határozza meg igazán, hogy állunk hozzá.

 

Filmajánló | Cég & Brand
Filmajánló | Cég & Brand

 

Boldogság nyomában

Christopher Gardner igaz történetét dolgozza fel, egy családapáét, aki mindent megtesz, hogy egyenesbe hozza a dolgokat és eltartsa kisfiát. A főszerepben Will Smith látható, Gardner fiát pedig Smith valódi gyermeke, Jaden Christopher Syre Smith játssza, akinek ez az első moziszerepe.

A kockakirakás két bajnokát, Tyson Maót és Toby Maót kérték fel konzultánsként, hogy megtanítsák Will Smithnek, hogyan rakja ki a Rubik-kockát két perc alatt.

„Még a legmegfáradtabb mozilátogatók közt sem akadhat olyan, aki ellen tud állni a film emocionális erejének a rendkívül inspiráló üzenettel, ami a szeretet engesztelhetetlen erejét és az elhatározást hordozza.”

 

 

A szív bajnokai

Michael Oher egy fiatal, nagydarab afroamerikai fiú, akinek igen nehéz volt a gyerekkora. Az anyja a kábítószer-függősége miatt nem gondoskodott róla, apja korán meghalt, ezért a fiú hamar elszakadt a szülői háztól, Memphis utcáin nőtt fel. Egyik gyámtól a másikhoz került, de mindegyik otthonból elmenekült.

Michael lassan a Tuohy család tagjává válik, annak ellenére, hogy Leigh Anne gazdag barátnői, erősen óvják ettől. Az asszony elhatározza, hivatalosan is a fiú gyámja lesz, de előtte megkeresi Michael drogfüggő anyját, akitől megtudja, hogy Michael hétéves korában került el tőle.

Bárkiben ott van a tehetség, de azt elő is kell hozni. Segít, ha megtalálod hozzá a megfelelő mentort, aki segít. Nem csak látni kell a tehetséget, hanem a megfelelő irányítás is szükséges hozzá.

 

Minden munka | Cég & Brand
Minden munka | Cég & Brand

A király beszéde

Egy-egy képességünket kell fejleszteni, vagy a hibánkat kell helyrehozni. A történelmi  filmdráma VI. György brit király életére, valamint beszédhibájára, s annak kezelésére fókuszál.

A király világ életében dadogott, főleg amikor stressz alatt volt. Emiatt nem érezte magát méltó uralkodónak. Kiállítás záróbeszédét készül elmondani, melyet a rádió is közvetít.

Dadogása miatt a beszéd szörnyen kínosan sül el. A herceg elkeseredettségében feladja a reményt, hogy valaha is kigyógyul beszédzavarából, ám felesége, Erzsébet hercegné meggyőzi, hogy keressen fel egy Londonban élő ausztrál logopédust, Lionel Logue-ot.

Minden megtanulható!