Egy szervezet életében mindig van változás, újdonság, megvalósítandó feladat. Változó környezet és különböző trendek befolyásolják a működést. Egyre többet hallani a munkaerő problémákról. Nehéz feladat megtartani a jó munkaerőt és megtalálni is. Időnként igazán kreatívnak kell lenni, hogy jól működjenek a folyamatok és fenntartható legyen a motiváció, ami előre viszi a célokat.

Kutatás eredményei

Megkérdeztük a vezetőket, hogy látják, ezeket a folyamatokat. Milyen nehézségeik vannak? Milyen területeket érint és a gyakorlatban is úgy működnek, ahogy szeretné?

Ez egy saját kutatás, nem megrendelésre készült. Természetesen lehetett volna más kérdéseket is feltenni, de célunk az volt, hogy gyakorlati problémákat rögzítsük.

A legnagyobb kihívások

  1. kiégés – 48%

  2. motiváció fenntartása – 45%

  3. magánéleti problémák hatása – 30%

Vezetők 6%-a mondta, hogy nincs ilyen problémája.

kutatás eredményei | Cég & Brand
kutatás eredményei | Cég & Brand

Az eredményességet világszerte a stressz fenyegeti leginkább.

Szervezetek több mint fele változás előtt vagy változás alatt vannak, mely szintén jelentős stressz szint növelő tényező. Napjainkban a munkatársakra nehezedő stressz komoly probléma.  Az irányítás és a munka hatékonysága is súlyosan visszaeshet, csökkenhet a motiváció, a kollégák közötti konfliktusok pedig a szakszerű munkavégzés rovására mehetnek. Ezek közül bármelyik képes láthatóan rontani a gazdasági és pénzügyi eredményeken.

A munkából távolmaradók 50-60%-a a munkahelyén megélt feszültség elől „menekül”. Az alkalmazottak 35%-a nem maga ütemezi a munkáját, 55%-uk még csak azt sem határozhatja meg, hogy mikor és mennyit dolgozik. A dolgozók 29%-át érintő monotóniának is nagy szerepe van a probléma kialakulásában.

Stressz összeadódik – kutatás tanulsága

Egy vállalatnak nincs „általános stressz-szintje”: a dolgozók stressz-szintjei adódnak össze.

A lelkesedés, a magas produktivitás és a kreativitás, a kevés távolmaradás és munkahelyváltás olyan dinamikus vállalatok jellemzője, ahol a stresszgörbe pozitív fázisában működik.

Hogyha túl magassá válnak a stressz-szintek, és a vállalat a stressz negatív fázisában folytatja működését, olyan jelenségek fellépésével kell számolni, mint a hibás döntések, az alacsony produktivitás és kreativitás, a szegényes kommunikáció, a hiányzó csapatszellem, a feszült személyes kapcsolatok és sok munkahelyváltás, illetve távolmaradás. Az efféle következmények gazdasági és emberi költségei óriásiak.

Becslések szerint a stresszhez kapcsolódó betegségek és balesetek a munkából való kimaradások 75%-áért tehetőek felelőssé.

Ezért is a programunk része a stressz-kockázatok felmérése!

Több adat, több információ – hálózatkutatás

A tudásmunkások napjuk 50%-át töltik kollaborációval. Ez 20 órát jelent hetente munkavállalónként. Az együttműködési törekvések közel 66%-a sikertelen, nem megerősített. Akár heti 13 óra is felszabadítható munkavállalónként, a kapcsolatok feltérképezésével és munkavégzés folyamatának optimalizálásával!

Ha nem ismerjük a szűk keresztmetszeteket, elmulaszthatjuk az esélyt a teljesítmény növelésére. ​Sokszor az energiát abba öljük, hogy kis összegeket faragunk le az egyes szervezeti egységek kiadásaiból, és elmulasztjuk a lehetőséget a rendszerszintű hatékonytalanságok azonosítására.​

Ha A és B részleg között egy szűk keresztmetszet tartja a kapcsolatot, akkor az ő munkája közvetlen hatással van B részlegére. Például az ő óránkénti költségvetése megegyezik a B részleg egy órányi teljesítmény kiesésével.

​Kutatás megmutatja a kockázatokat

A munkatársak 40%-a érzi magát túlhajszoltnak.​ Az amerikai vállalatok évente 300 milliárd $-t veszítenek az alacsony produktivitás és a hiányzások miatt.

Ha a szakértők munkaidejéből nem dedikálunk elég időt a tudásmegosztásra, akkor a szakértők nagyobb valószínűséggel terhelődnek le a folyamatosan beeső kérdésektől.

Az elkötelezett munkaerő innovatív ötletekkel áll elő, produktívabb, és kevésbé gondolkodik munkahelyváltáson.

A felsővezetők 71%-a tekinti az elköteleződést az egyik legfontosabb üzleti kérdésnek.

A motivált kollégák összekötése a kevésbé motiváltakkal eredményre vezethet az elkötelezettség terén.

A munkaerő-pótlás költségvonzata 20%-a az adott kolléga éves fizetésének. Ez az érték 213%-ig emelkedhet, munkakörtől függően. Átlagosan 51 napba és 2.958.912 forintba kerül egy nyitott pozíció betöltése.

Program a munkatársak hatékonyságáért

Szeretünk kutatni és adatból információt készítünk!  Adatvezérelt információk gyűjtésével ad diagnózist a szervezeti egészségről. Ahhoz, hogy hitelesen mérjük fel cége jelenlegi helyzetét, pontos információk szükségesek.

A legjobb megoldásokat a kutatás mutatja meg

Fő szempont a hatékonyság! Hatékonyan, optimalizálva érhető csak el a jó költségszerkezet és nagyobb nyereség. Minden elavult folyamat, többszörös veszteség! Több időráfordítás, többszörös költség és egyre nagyobb stressz.

Rugalmasság és költség stop! Különböző szintű és keretösszegű konstrukcióval pontosan azt veszi igénybe, amire szüksége van és akkor, amikor szükséges. Egyéni és csoportos programokat költség optimalizáltan biztosíthatja a munkatársainak.
Kiemelten a stressz kockázatokra, az egyéni problémák megoldásán keresztül a motiváció fenntartására fókuszálva.

WE program