Féljünk a robotoktól? Hat ránk a technológia?

Technológia, robotok | | Cég & Brand
Technológia, robotok | | Cég & Brand

Az, hogy mennyire hat ránk a technológia, csak is az egyéni preferenciáink határozzák meg. Robotok, applikációk és a többiek. Egyre többször halljuk, hogy a robotok hamarosan elveszik a munkánkat. Mit érdemes tudni ma erről a területről? Az alapokat mindenképpen, hiszen már most jelentős változásokat érzékelhetünk ezen a területen.

Tippünk: először érdemes a saját munkakörnyezetedben körbe nézni, mert ha lemaradsz, kimaradsz!

 

Technológia hatásai

Riasztó lehet, ha nem tudjuk, hogy mire számíthatunk, éppen ezért ez egy olyan terület, amit érdemes felvenni a tanulási listánkra. Amennyiben a robotok elvesznek bizonyos munkákat, az egyben azt is jelenti, hogy új munkahelyek teremtődnek, igaz ezekhez más skillek kellenek.

 

Robotok, akiket szeretünk | Cég & Brand
Robotok, akiket szeretünk | Cég & Brand

 

Féljünk a robotoktól?

Kutatások szerint a robotmunkások több hullámban fognak „támadni”. Az első, az algoritmus kora, ami már meg is kezdődött. Jelenleg is az egyszerű számítástól és adatelemzésig bízunk a mesterséges intelligenciára feladatokat, a gazdaságban pedig széles körben alkalmazunk algoritmusokat.

A munkavállalók 12 százaléka, 513 ezer ember dolgozik Magyarországon olyan munkakörben, amely a jelenleg már alkalmazott technológiákkal nagyrészt automatizálható lenne.

Könnyű megszeretni és még könnyebb félni. Vannak olyan területel, ahol már alig várjuk, hogy segítségünkre legyenek.

Technológia segít nekünk | Cég & Brand
Technológia segít nekünk | Cég & Brand

Jöhetnek a robot feladatok

Ezután jöhet, hogy az egyszerűbb adminisztratív feladatokat is robotok látják majd el, de mesterséges intelligencia kezeli majd az ügyfelekkel való kommunikációt is. Erre jelentős fejlesztéseket láthatunk már egyes platformokon.

Az elemzők szerint a 2030-as évekre várható, hogy a robotok már komolyabb kézügyességet és problémamegoldó képességet igénylő munkákat is átvehetnek. Egyre nagyobb teret kapnak majd az önvezető autók is. Ebben az időszakban, szállítmányozási és raktározási iparban több mint a munkások fele lesz majd robot.

Ne felejtsük el, hogy jelen vannak a robotok, már nem a jövőt jelentik. Egy budapesti kávézóban már 7 nagyrobottal és 9 kicsivel találkozhatnak az érdeklődők. Egy kávé mellett akár ki is próbálhatják a robotokat, emellett részben a felszolgálást is ők végzik, így éles helyzetben is tesztelhetik a képességeiket.

 

 

A világ eközben rohamosan gyorsul, mire végzel az egyetemen, már elavulttá válik, amit ott tanultál, ezért más szemlélettel kell hozzáállnod ahhoz, hogy megtaláld a számodra ideális munkád. Life long learning nem a jövő trendje már.

Technológiai skillekre szükséged lesz

Gyors információ feldolgozó képesség, hogy tudd, mire van szükséged. Állandó kíváncsiság, proaktivitás, hiszen egy (vagy több) lépéssel mindig előrébb érdemes járnod, amerre a fejlődés iránya tart.

Ami már most látható, hogy a mesterséges intelligencia hihetetlen dolgokra képes, ez pedig csak fokozódni fog. Diagnosztizálnak orvosi területen, megverik a sakk világbajnokot. Vagy úgy kommunikálnak, hogy a tesztalanyok nem ismerik fel, emberrel vagy géppel beszéltek-e.

Ez csak néhány példa arra, hogy mikre képes már most a technológia. A fejlődés üteme pedig nem marad a jelenlegi szinten, hanem exponenciálisan gyorsul.

Természetesen ez a munkavégzésünkre is kihat. Vannak figyelmeztető hangok, kevésbé optimisták, akik a veszélyekre hívják fel a figyelmet. Míg mások örömmel üdvözlik azt a technológiát, amivel a monoton, rutinszerűen végezhető területeket kiveszik a kezünkből a robotok.

Vajon mennyire van már jelen a napjainkban és mire számíthatunk a közeljövőben?

Kerülj képbe, a digitális transzformáció elkezdődött. Beszélgetések a várható jövőről, kitekintve a világba, hogy hol mi történik.