Az utolsó határidő csütörtök! A banki adategyeztetési kötelezettség nem szűnt meg, a korábbi határidőt egész egyszerűen október 31-re tolták ki. Adategyeztetés szükséges mindenkinek, ha nem, biztosan zárolni fogják a bankszámláját.

A kötelező banki adategyeztetésre az első határidő 2019. június 26. volt. A pénzintézeteknek október 31-én zárolniuk kell a nem azonosított ügyfelek számláiról a kifizetéseket mindaddig, amíg az ügyfél nem tesz eleget azonosítási kötelezettségének.

Határidő, adategyeztetés szükséges | Cég & Brand
Határidő, adategyeztetés szükséges | Cég & Brand

Nem csak a banknál szükséges

Nem csak banki, hanem biztosítós, önkéntes nyugdíjpénztári és önkéntes egészségpénztári tagnak is egyeztetnie kell adatait a pénzintézetével, aki 2017. júniusa előtt nyitott számlát, és dokumentumait korábban nem másolták le, adatait nem egyeztették, írja az MTI.

 

Miért van erre szükség?

A banki adategyeztetés a 2017. június 26-án elfogadott pénzmosás és terrorizmus finanszírozása elleni törvény miatt kötelező, az ugyanis előírja a bankoknak, hogy világítsák át az ügyfeleiket. A bankoknak emiatt számon kell tartania a személyes adatainkat. Gyakorlatban ez azt jelenti, hogy lefénymásolják a személyes okmányainkat.

 

Banki adategyeztetés | Cég & Brand
Adategyeztetés | Cég & Brand

Mi lesz, ha nem végzem el határidőre az adategyeztetést?

A beazonosítást kötelezően el kell végezni. Zárolni fogják a bankszámlánkat, de ez nem jelenti, hogy a bankszámla megszűnik. A bankszámlán levő pénz nem veszik el, csak nem tudunk levenni róla, nem tudunk átutalást indítani. A kártyás fizetés is lehetetlenné válik. Határidő után is elvégezhetjükaz adategyeztetést, ez esetben a bankszámlánk zárolását feloldja a bank.

 

Mire van szükség az adategyeztetéshez?

Személyes adatunkra van szüksége. Magyarországi lakossági ügyfelek esetén ez a személyazonosító igazolvány, valamint lakcímet igazoló okmány, külföldi állampolgárok esetén ez az úti okmány vagy a tartózkodásra jogosító papír. Amennyiben valaki kiemelt közszereplő, annak szüksége lehet egy erről szóló nyilatkozatra.

Több határidőre is számíthatunk év végéhez közeledve, bevonják október 31-én, illetve változás várható adózásban is.