Mára már nem jellemző, hogy 20-30 évig egy helyen maradnak a dolgozók, végérvényesen megváltozott a munkaerő piac. Talán nem is érdemes ezen bánkódni, ezen úgyse lehet változtatni. Mit lehet tenni, hogy mégis az a pár év, amíg együtt dolgozunk, hatékony, együttműködő és nyereséges legyen? Minden esetben kívánatos cél, hogy a lehető leghamarabb kezdje a megterülést a befektetés.

Munkaerő befektetés?

A tapasztalható munkaerő kihívások miatt, kreatívabb, körültekintőbb megoldásokra van szükség. A munkaerő pótlására korábban ritkábban használt belső vállalati forrás szerepe éppúgy felértékelődött, mint a dolgozói elégedettségé és az emberi tényezők szempontjából megfelelő csapatösszetétel helyes kialakításáé.

Forradalmi újításnak számított, amikor a multinacionális cégek sikeresen vezettek be különböző szociális juttatásokat. Ez átalakult és a kafetéria minél szélesebb körű felhasználási lehetőségeket biztosított.

Persze, aki ismeri a felhasználási számokat, az pontosan tudja, hogy elsősorban azok a juttatások a népszerűek, amelyek azonnali pénznyereséget hoztak. Általánosan az volt a cél, hogy a dolgozók elégedettek legyenek és ők választhassák ki, ami számukra fontos. Ez elég pozitív megoldásnak tűnik.

Sok esetben mégsem érte el a célját, mert ugyan a munkáltató támogatta, vagyis befektetett a munkavállalóba, de a munkavállaló nem biztos, hogy olyan megoldásokat választott, amivel a cég eredményeit növelte. HR-s legyen a talpán, aki képes minden összefüggést látni, hiszen ezek más szakmai területek.

Gyönyörű szervezeti ábrák, jól átgondolt folyamatok és valahogy mégsem működik. A tapasztalatok alapján a bonyolult adminisztráció mérgezi legjobban a működést és ez egyre inkább növekszik. Ezt jelentősen kiegészíti, hogy amikor az emberek akut problémákkal küszködnek (stressz, fáradtság, magánéleti problémák…), általában teljesítőképességük helyreállítására, nem pedig az megvalósításra koncentrálnak.

Munkaerő, mint befektetés | 1

Minden, mindennel összefügg

Sok munkahelyi teljesítményre ható tényező, például a hosszú munkaidő, a munka-magánélet konfliktus, a kiszámíthatatlan munkaórákból és elbocsátásokból eredő anyagi bizonytalanság, a munkakör feletti kontroll vagy a társadalmi támogatottság hiánya káros az egészségre.

Tény, hogy nem a munkáltató feladata a teljeskörű jóllét biztosítása, de sok esetben érdemes felvállalni olyan területek befektetéseit, amelyek többszörösen megtérülhetnek, ilyen az egészség, hiszen egészség nélkül nem lehet megfelelő minőségben dolgozni és ilyen az egyéni célzott támogatás is.

Amikor a munkatárs motivált, akkor legalább 150%-on teljesít. Folyamatosan ötletel, hogy hatékonyabb legyen és a célért teljesít, mert amit végez azt nem munkaként éli meg. Partnerség – ugyanúgy, mint az orvos és beteg viszonyában – elengedhetetlen, hiszen minden információra szükség van, ahhoz, hogy a megfelelő megoldás születhessen.

Stratégia a munkaerő

Nem lehet csak vállalat anyagi erőforrásként tekinteni a munkavállalókra. Folyamatosan stratégiai döntést kell hozni (költség, ember, feladat, bevétel…), és az érték az, ami eldönti, hogy munkavállalónk vagy munkatársunk lesz.

Munkaerő, mint befektetés | 2

Új megszerzése vagy egy régi munkatárs kiképzése vagy kreatív megoldás

Egy munkatárs elvesztése = átlagosan 630 000 Ft veszteség. Sőt, ez az összeg akár az 1 200 000 Ft-ot elérheti, főleg, ha egy magasan kvalifikált mérnökről, vezetőről van szó.

Sok esetben jobb megoldás a cégen belül keresni a megfelelő embert, hiszen sok energiát és pénzt is meg lehet spórolni. Könnyű helyzetben vagyunk, ha folyamatosan kutatjuk, elemezzük a munkatársakkal kapcsolatos adatokat, hogy folyamatosan rendelkezésre álljanak a szükséges információk (mennyire proaktív, kit, hogy lehet motiválni, milyen élethelyzetben van…).

85%-ban csak és kizárólag az adott munkakörre keresnek embert. Megfelelő embert, a megfelelő helyre vagy megfelelő feladatra, a megfelelő embert. Ez esetben a folyamatokat rugalmas, hatékony mátrixban kell látni, hogy könnyen átcsoportosítható legyen, ha munkaerő hiány lép fel. Ezzel a személettel jól használható a projekt alapú feladatvégzés, kiszervezés vagy freelancer alkalmazása és ne felejtsük el az otthon végezhető feladatok költséghatékony lehetőségét se.

Kommunikáció és megfelelő információ

Az egyik kulcspont a beintegrálás szakasz, ahol már el is dől, hogy mennyire lesz motivált a munkájával kapcsolatban a dolgozó: minden információt rendelkezésre bocsátanak, bepillantást nyer a különböző területek munkájában, egy olyan automatizált folyamatban, ami végig viszi, és felgyorsítja a valós munkakezdést, vagy minden esetben kollégák, vezetők bevonásával további plusz költségeket generál, rosszabb esetben leültetik, hogy találja fel magát.

Kevés munkaköri leírás tartalmaz konkrét célokat vagy olyan elvárásokat, amely számszerűsítve van. Tisztázott szerepek biztosítják az elkötelezettséget, mely támogatja a küldetés és a stratégia megvalósítását.

Hatékonyság és motiváció

A jelen és a jövő versenyképes vállalata gyorsan reagál a változásokra, alkalmazkodóképes, proaktív, rugalmas, képes az időtöbbszörözésre, vagyis több minőségi időt tud fordítani munkatársaira is, így növelve hatékonyságát. Az időtöbbszörözés nem a Star Trekben használt sci-fi fogalom, csupán külső partnerek bevonása szükséges hozzá, függetlenül attól, hogy multi vagy kkv szereplő.

Sok munkafolyamatot automatizálnak a technológiai fejlesztéseknek köszönhetően, ugyanakkor egyre fontosabb a munka emberi oldala, az empátia, a kommunikáció és a problémamegoldási képesség. A megtartás, a vonzó és rugalmas munkahely, a hatékony, motivált munkatárs kulcskérdés.

Egyéni megoldások

Elkerülhetetlenné válik, hogy az ösztönző rendszerek kialakításakor az egyéni igényeket is vegyük figyelembe. Olyan alapvető kérdésekben is, hogy  ki milyen jövőt képzel el magának, a jövőben, milyen munkát szeretne végezni (az adott élethelyzete miatt inkább meghúzódna a háttérben vagy inkább kipróbálná magát egy új területen) és milyen lehetőségei vannak erre.

Tudomásul kell venni azt is, hogy nem lehet berendezkedni hosszú távra, egyre csökken az egy helyen töltött idő.

Élethelyzet támogatás: egyéni igényre igazított rugalmas megoldásokkal, a kreativitás fenntartásával az munkahelyi élmény általi értékek létrehozása.

Az erősségekre támaszkodni  az egyik fontos lépés, amikor a vezető elkezd kérdezni és figyelni a kapott válaszokra. Időben feltett kérdés kincset ér, folyamatosan ott lenni valamilyen formában a munkatársakkal (egyéni, csoportos beszélgetés, kérdőív, kutatás…) együtt megtalálni a legjobb megoldást, ez csapat munka.

Minden plusz erőfeszítés többszörösen megtérül, apró célzott egyéni megoldásokkal nőhet az elégedettség, csökkenthet a fluktuáció, ezáltal nő a hatékonyság, a motiváció és a produktivitás is.

 

Kreatív befektetés

A WE célzottan működik. A programokat úgy állítottuk össze, hogy Ön akár egy terület problémájához is megkaphassa a szakértői támogatást. Ez lehet a marketingstratégia, a HR (különösen, ha nincs cégében külön HR-es), a folyamat optimalizálás vagy a költségcsökkentés is, szervezet kutatás, fejlesztés, minden, ami a munkatársakról és a szervezetről szól.

WE program