Mennyi jut egészség projketre? Munkáltatók sokat költenek a dolgozóik oktatására, képzésére. Egy sor olyan fejlesztési programot végeznek el, és olyan technikákat alkalmaznak ezek a munkavállalók, amelyeket nem tud bárki, bármikor ellátni.
Minden munkáltatónak fontos szempont az egészség. Egy kulcsdolgozó ne essen ki, akár csak egy napra sem. Különösön az év végi hajrában. Az egészséges szervezet alapja a partnerség a munkáltató és a munkatárs között.

Két nyomos érv

Az egyik, hogy a munkáltatói márka remek eszköze, a másik pedig az egészséges dolgozó, hatékony, kreatív és így mindig számíthatsz rá. Év végi feladatok között van a jövő évi büdzsé megtervezése, ne felejtsd el ezt a tételt sem.
Egészség projekt | 1
Egészség projekt | Cég & Brand

HR trendek nyomában

Nem mindegy, hogy honnan indulunk. Egy jó szervezet ugyanúgy kezeli munkatársait, mint ügyfeleit. A siker kulcsa az egyéni döntési kompetencia és a munkatársak ügyfél felé fordítása.

Ez lehet az első szempont a tervezéskor, kérdezd meg őket. Jó munkakörülményeket, emberséges, bevonáson alapuló bánásmódot és megfelelő bért szeretne minden munkavállaló. Az arányok változóak a különböző generációkban és nem szabad elfelejteni, hogy az élethelyzet az alapja mindennek. A munkaerőre fordított minden plusz, befektetés.

Gyönyörű szervezeti ábrák, jól átgondolt folyamatok és valahogy mégsem működik. A tapasztalatok alapján a bonyolult adminisztráció mérgezi legjobban a működést és ez egyre inkább növekszik. Ezt jelentősen kiegészíti, hogy amikor az emberek akut problémákkal küszködnek (stressz, fáradtság, magánéleti problémák…), általában teljesítőképességük helyreállítására, nem pedig az megvalósításra koncentrálnak.

 

Egészség projekt tervezése

Kutatásokból már tudjuk, hogy az egyik legnagyobb faktor, a stressz állandó jelenléte. Panaszkodás a túlhajszoltságról, a kizsákmányoltságról, a motiváció hiányáról, mindennapos. Miért érzik magukat oly sokan boldogtalannak a munkahelyükön? A munka, öröm forrása vagy a kiégés mozgatója.
Amikor egy szervezet nem egészséges, az emberek szükségszerűen a hatékony működés hiányából fakadó gondokkal küzdenek, energiát és erőforrásokat elvonva a jövőkép valóra váltásától. Ezek a feszültségek kimutathatók az egyéni stressz szintben. A stresszfaktorok összeadódnak, mind az egyénnél, mind a szervezetnél.
Széles körben elterjedt az nézet, amely szerint a munka nem lehet örömteli (vagy legalábbis nem túlságosan), a munkát robotnak tartjuk. Ismerjük be, nem mindig egyszerű élvezetet találni a munkánkban.
Elképzelhető, hogy egyik probléma a másikat éri; csalódást okoznak olyanok, akikre számítottunk; anyagi veszteség sújt minket; összeomlik a piac; vagy cégünk vezetői elviselhetetlen alakok. Végeláthatatlan azon dolgok listája, amelyek megfoszthatnak bennünket a munka örömétől.
Egészség hatások hatása | Cég & Brand
Egészség hatások hatása | Cég & Brand

 

Egészség hatások hatása

Azért lehet egy másfajta út is, amikor azt tapasztaljuk, hogy jobban dolgozunk, ha élvezzük a munkánkat. Az öröm, vagy a megelégedéssel végzett munka közvetlenül hat a teljesítményünkre és a tanulásunkra.  A „munka élvezete” és a „munka során végbemenő tanulás” kölcsönösen befolyásolja a teljesítményt.
Hogy lehet az egész életünkre, munkánkra, egészségünkre, társas kapcsolatainkra vetíteni?
Az egész életünk folyamatos, kisebb-nagyobb változások sorozata. Az, hogy milyen hosszú, és milyen minőségű életet élünk, nagyban függ attól, hogy ezekre a változásokra, hogy tudunk reagálni.
Szempontok, melyek innovatív megoldásokat biztosítanak:
  1. Megoldásra fókuszálás,
  2. sikerekből építkezés,
  3. rávilágítás az erőforrásokra,
  4. új perspektívák keresése a megoldáshoz.

Kódolunk, dekodólunk, térképezünk

Trendi és hatékony megközelítés lehet, ha nem csak klasszikus szűrést vagy tréninget használunk, hanem egy új egyedi eszközt alkotunk. Saját megoldásra fókuszálunk, nem eddig használt modulokat veszünk elő. Minden elem része lehet az adott cégre igazítva és az egyéni egészség „szoftvert” vagyis a gondolkodást, a tudatosságot támogatja. Kiegészítő eszközökkel pontos képet lehet kapni a kiindulópont  állapotról, amire lehet építkezni.
A változásokra gyakran tüneti a kezelés, időbe kerül, míg egyértelművé válik a túlzott stresszterhelés és az adott szervi rendellenességek, megbetegedések közötti összefüggés.
Sokszor olyan kihívásnak vagyunk kitéve, olyan feszültségeket gerjesztenek a velünk szemben támasztott elvárások, amelyeknek a kioldását gyorsan, például gyógyszer, altató vagy éppen az alkohol fogyasztás oldja meg. Ezek a hibás reflexek.
Ezek megmutatásához egyénileg lehet segítséget nyújtani. Egy ilyen alap program is, nagyon jó kiinduló pontot tud adni, hogy az adott munkakörnyezetben milyen terhelések mutatkoznak a munkatársaknál (stressz, rossz tartás stb.). Rövidebb idő alatt is lehet eredményeket elérni.