A munkaerőhiány fejlődést is hozhat cégednek, ha kreatívan közelíted meg, és nem problémaként tekintesz rá. Készülj fel erre a kihívásra, mert minél előbb lépsz a kiszervezés irányába, annál nagyobb előnyt szerzel a piacodon.

Mindennapi téma, más megközelítése: Mit jelent ma a munkaerőhiány?

Nem viszik el a szelektív szemetet, egy pénztáros van, nem hozzák ki időben a levelet és ez csak a kezdett. A jó kérdés az, hogy mire számíthatsz a saját területeden?

Tanulni mástól nem szégyen, és jobb, rugalmasabb megoldást használni, pedig lehetőség.

Vizsgáld meg több oldalról a kérdést!

 

Kihívás a munkaerőhiány

Azt gondolnánk, hogy egy cégvezető, aki a semmiből képes volt felépíteni több alkalmazottat foglalkoztató, profitábilis vállalkozást, mely sokszor még szakmai elismeréseket is bezsebel, nem akadhat fenn egy olyan aprócska problémán, mint a megfelelő munkatárs fellelése és megtartása.

 

Cég fejlődése

Akkor is, ha a fizetés jó, a csapat összetart, a munka többnyire változatos, mégis, a munkaerőhiány láthatólag az ilyen cégeket sem kíméli.

A jelenlegi tendenciák tenyerükön hordozzák a munkavállalókat és fejtörést okoznak a munkaadóknak, látszólag visszafordíthatatlan változást előidézve a teljes munkaerőpiacon.

Amit örömmel fogadhatnak a felkészültebb vállalkozók. Mint minden új korszaknak vannak vesztesei, ugyanúgy nyertesei is, így a munkaerő piaci rallyból is lesznek, akik megerősödve kerülnek ki a vállalkozói oldalról.

 

Döntések sorozata

Nem egy nagy döntés lesz a megoldás, mert nem mindig elég, ha kreatívan nézel a problémára. Meg kell találni azokat a lehetőségeket, ami megfelelő a gyakorlatban, akkor az kiemelhet a versenytársaid közül. Ezért lásd lehetőségnek ezt a helyzetet, mert vállalkozóként az is feladatod, hogy rugalmasan kezeld a változásokat, a legjobbat kihozva belőlük.

 

Cég fejlődésének összetevői | Cég & Brand
Cég fejlődésének összetevői | Cég & Brand

Lehetőségek

Miben gondolkodhat a munkaerőhiánnyal küzdő cégvezető?

Új alkalmazottat kiválasztani, betanítani, piacképes bérrel honorálni a munkáját és motiváltan tartani egyre nagyobb ráfordítást igényel. Így a megtartás is egyre nagyobb jelentőségű a kulcspoziciókban.

Nem beszélve arról, hogy a legtöbb cég forgalmában bizonyos fajta szezonalitás figyelhető meg. Egy alkalmazott viszont megkapja a bérét akkor is, ha nincs ügyfél. Ha az adott hónapban a cég a tartalékait használja, hiszen az ágazatra jellemző uborkaszezon bármilyen okos marketingstratégia ellenére érezteti a hatását.

…pedig nyerhetnének is ezzel a helyzettel, ha…

 

Optimalizálási lehetőségek

Egyre többször tűnik a legjobb megoldásnak a kiszervezés, mint lehetséges alternatíva, ami lássuk be, mindkét oldal számára új lehetőségeket nyit meg.

A cégvezető ugyanis – ha jól választja meg alvállalkozóit – lesz egy házon kívüli jobb keze, akire az adott területet rábízhatja, az ő dolga a feladatok delegálása és azok ellenőrzése a kezdeti összeszokás után.

A hangsúly itt is a jó választáson van, még ha nem is jár akkora ráfordítással, mint egy alkalmazott esetében, itt is célszerű körültekintőnek lenni.

Alvállalkozóként, pedig izgalmas projektben való részvétel lehetőségeit kínálja, amit a képességekhez lehet igazítani.

 

 

Kiválasztás itt is kulcskérdés

Ilyenkor lehetőség van jobbá, átláthatóbbá tenni a folyamatokat is. Az első benyomás fontos és a leendő alvállalkozónk hard skilljeit pedig viszonylag egyszerűen ellenőrizhetjük. Mielőtt azonban örülni kezdenénk, hogy megtaláltuk az igazit, vegyük elő egészséges szkepticizmusunkat, és ismerjük meg a leendő alvállalkozónkat. Ugyanolyan folyamat ez, mint a kiválasztás vagy az árajánlat kérés, csak egy olyan területen,a hol eddig még nem dolgoztunk külsőssel! Minden kiszervezhető!

 

Ne munkakörre, hanem feladatra!

Stratégia, szervezeti struktúra kérdése minden. Gondoljuk végig, milyen feladatokat szeretnénk rá bízni! Lássuk a teljes folyamatot, és azokat a képességeket, amikkel rendelkeznie kell szerintünk az ideális társnak.

Mi az a tudás (hard skillek), és mik azok a készségek (soft skillek), amikkel a legmagasabb szinten képes helyt állni a teljes folyamatban. Ha tisztában vagyunk az elvárásainkkal, már tettünk egy lépést az ideális alvállalkozónk megtalálásához.

Plusz lehetőségeink ezen a területen, hogy nem csak egyéni vállalkozókat (projekt menedzser, virtuális asszisztens, grafikus…), hanem csapatokat (ügynökségek, szoftverfejlesztés…) is lehet találni. Ha a kiválasztás során jól felmérjük a tényleges adottságokat a feladathoz, jó eséllyel egy hosszú távú elköteleződés veheti kezdetét.

 

Alvállalkozó oldalról pedig még kiemeltebb, hogy milyen skill eszközök állnak rendelkezésre. Ez jóval több, mint egy jól összeállított CV, itt a lényeg azon múlik, hogy az adott feladatot tulajdonos szemlélettel kell elvégezni, hiszen a vállalkozás szakértőjévé kell válni az adott feladatnál.

 

Skill-kombináció

A készségek és képességek felderítését sem hagyhatjuk ki. Hiszen izgalmas skill kombinációkra bukkanhatunk, mert nem munkakörre keresünk, hanem a feladat megoldására.

Ilyenkor is kellenek a soft skillek: Milyen habitusú? Mi a fontos neki, mik a céljai? Hogyan képzeli el magát egy-öt-tíz év múlva? Miért szeretne velünk dolgozni a nyilvánvaló anyagi céljain kívül? Milyen tapasztalata van a mi területünkön? Vannak-e ezen a területen igazolható referenciái? Megbízható? Pontos? Precíz? Fontosnak tartja a folyamatos önképzést?

Remélhetőleg ezek olyan alapok, ami egyértelműek, de érdemes a szakmai területet is megismerni.  Részt vesz szakmai konferenciákon, workshopokon, figyeli-e a szakmája trendjeit?

Számtalan olyan kérdés fogalmazódhat meg bennünk, amit érdemes összegyűjtenünk, és feltenni az egyeztetési folyamat során. Hiszen hiába szerzett új partnerünk a legjobb egyetemeken piacképes diplomát, ha azóta eltelt tíz év, és azalatt teljesen más területen tevékenykedett.

Ha a mi terültünkön dolgozott, hogyan tette ezt? Egy multi kötelékében, ahol legfeljebb a folyamatnak egy részfeladatát látta el? Lehet egy-egy területen kimagasló, de ha a teljes folyamatban nincs meg a gyakorlata, másként kell közelítenünk a közös munkához.

 

Motiváció új dimenziója

Mit lehet nyerni ezáltal? Alkalmazott helyett egy olyan szakembert, akit nem kell motiválnod, hogy a legjobbat nyújtsa, hiszen ő is egy vállalkozó, akinek a megélhetése függ tőle.

Ha kiszervezed a feladatot a megfelelő alvállalkozódnak, felszabadul rengeteg időd és energiád, amit a céged fejlesztésére fordíthatsz. Arról nem is beszélve, hogy rugalmasan veheted igénybe a szolgáltatásait, így költséget is optimalizálhatsz.

A kezdeti összeszokás után pedig nyugodtan vállalhatsz olyan megbízásokat, amikről tudod, az alvállalkozódra bátran rábízhatod.

 

 

Ajánló

 

Kiszervezési platform

Munkaerőhiány, amitől fejlődhet a céged | 1
Skilla | Cég & Brand

 

Munkaerő megtartás

Munkaerőhiány, amitől fejlődhet a céged | 2