Hogy lehet, hogy van szamóca, eper és folyton érő eper. Mindegyiknek alapvetően ugyanazok a feltételek kellenek, de mégis a folyton érő képes állandó egyenletes produktumot létrehozni. Te melyik csoportba tartozol, egyszer-egyszer sokat teszel vagy állandóan képes vagy tenni?

Beszéljünk a produktivitásról, hogy tudsz folyton „termővé” válni! Miért is fontos, hogy produktívak legyünk és mit is jelent pontosan?

Az időgazdálkodás, a tervezés, a rendszerezés, a fontos és hasznos információk kiszűrése elég fontos lett felgyorsult világunkban. Kell egy belső hajtóerő, hogy akarj valamit magadtól, az élettől és igazán részese tudj lenni a világban, a környezetedben történő eseményeknek.

Folyton, hatékonyan és produktívan - hogy bírja a folyton érő eper? | 1

A folyamat, ami részekből áll és amiért nap mint nap tennünk kell. Nem csak úgy tessék lássék, mert ez rólad szól.

Produktivitás

termelékenység, teljesítőképesség, hatékonyság, teljesítmény, alkotóképesség, kreativitás, termékenység, teremtőképesség, alkotóerő

és jön az ellentábor: de én mindennap dolgozom, megteszek mindent, amit csak lehet, tehát elvégzem a feladataimat otthon és a munkahelyen, de a nap csak 24 órából áll.

Már látszik is az idő fontossága. Amit teszünk, az mind folyamat. És mi a folyamat legfontosabb ismérve? Mindig, tehát mindig több részből áll.

Ezzel kapcsolatban mindig Henry Ford jut eszembe:
„A pontosság, folyamatosság és a sebesség ezen kombinációja megteremtette a világon a tömegtermelést. A gyártást a folyamat egyszerűsítése céljából részekre osztották.”

Igen, részekre kell osztanod magad, pontosabban a tevékenységeidet, a napodat, a munkáidat, az életedet. Miért fontos ez? Ezzel tudod a folyamataidat optimalizálni, állandóan tökéletesíteni és így lehetsz egyre jobb. HATÉKONYSÁG az igazi varázsszó.

Hatékonysági hozzávalók

Ez olyan bonyolultnak tűnik, de mi is kellhet hozzá? Mindenkinek más!

Tervezés, energia, egészség, rendszeresség, aktivitás, megelőzés, felkészültség, figyelem, nyitottság, technikák… és attól, hogy függ, hogy éppen most milyen szinten áll, milyen készségkészleted van, illetve mivel, hogyan gazdálkodsz.

Az életed nem csak a munkából áll. A hármas – „én”, a család és a munka – közötti egyensúlyozás a cél. Nem lehet az egyik a másik nélkül, ha valahol túlzottan megborul az egyensúly, akkor beszélhetünk problémákról.

Mindig mindenhol teljesíteni kell, ezért is olyan fontos az idő, és annak a beosztása, mert csak így lehetünk igazán produktívak. Ez is egy állandó folyamat, hogy figyeljük, tisztában legyünk a hármas egyensúlyunkkal, rendszeresen mérjük, hogy mi tudjunk irányítani. Ha mi irányítunk, akkor van lehetőségünk megelőzni egy jövőbeli problémát, akár egy beszélgetéssel, ha mindenki tisztában van a helyzetünkkel, akkor könnyebb elviselni a nehézségeket, a hiányt, mintha nem értik mi történik.

Nagyon különbözően éljük meg a kihívásokat, a különböző szituációkat, ezek az akadályok életünk egy-egy területén, amelyen tovább kell lendülni. De hogyan? Az érzelmi érintettség befolyásol, segítséget tud nyújtani a kívülről szemlélés, amikor láthatóvá válnak a fogaskerekek és a közéjük szoruló homokszemcsék, amitől döcögős, nyikorgós lesz az élet körforgása.

Folyton, hatékonyan és produktívan - hogy bírja a folyton érő eper? | 2

Recept lépésről-lépésre

  • Első lépés: szükséges egy döntés, hogy így nem mehet tovább.

Az ok bármi lehet, már az is ok, hogy nem jó nekem, de lehet fáradtság, túlzott stressz, időhiány, igény a fejlődésre, váltás, konfliktus, alvási problémák, szorongás, sok túlóra, konfliktuskerülés, egyedüliség érzése, indokolatlan düh, kihasználtság érzése, energiahiány, halogatás, kiégés…

  • Második lépés: kiindulópont meghatározása

Egy kérdőív felmérheti azokat a pontokat (egészség-, stressz- és motivációs szint), ami megmutatja, hogy mi okozhatja a problémákat. Így láthatóvá válik egy térkép – egy saját élettérkép, ahol a hármas (én, család, munkahely) egyensúlyozásához tartozó képletek kirajzolódnak –, amivel kell, lehet, érdemes foglalkozni.

  • Harmadik lépés: értékelés

Hozzáállás: ami teszünk, és amit nem teszünk meg magunkért

Kiindulópont: az az állapot, amit az alapoknak tekintünk

Kockázat: a hozzáállás és a kiindulópont alapján meghatározható faktorok

Változás: amilyen érzések vagy már konkrét célok megfogalmazásra kerülnek

  • Negyedik lépés: a hogyan

Összefüggések, célok meghatározása, prioritási sorrend felállítása, dinamikus egyensúly kialakítása és elkezdődik az igazi folyamat, ami életünk végéig tart.

Sok kérdés mellett, érdemes megrajzolni a saját élettérképet. Mit gondolsz magadról, a munkádról, a családodról, a boldogságról, az egészségről, milyen hatással van rád a stressz, a környezet, a tanulás, a siker…

 

Bíró Andrea produktivitási szakértő