Hiszen mások sokkal komolyabb problémákkal küzdenek meg minden egyes nap, neked mégis mi okod lehet rá, hogy stresszes légy? Jogosan merül fel a kérdés a mai – valljuk be – elkényelmesedett világunkban.

Megváltoztatni a viszonyunkat abban, amiben nem érezzük magunkat komfortosan, ez mindennapi feladat. Változás igen változatos, kor, időjárás, új feladat, más élethelyzet, ismeretlen felbukkanása, végeláthatatlan felsorolás lenne. Ezért akkor kell változtatnod, amikor még nem érzed a szükségességét.

Egy élet megtervezése, apró rutinokból és a vágyott élethez szükséges nagy célokká alakításából áll. Ez egy rendszer, több mindenre van szükséged ahhoz, hogy elégedett legyél.

Így ha nem érezzük jól magunkat a börünkben, akkor nehezebb jól teljesíteni. A teljesítmény hiánya pedig, kihat a teljes életünkre.

 

Alapok

Ugyanakkor nem fordíthatunk hátat annak sem, hogy a jólétben élő társadalmakban (értsd: Te is ide tartozol) egyre gyakoribbak a feszített élettempóból adódó egészségügyi és magánéleti problémák.

Túl nagy jólétben, kényelemben élünk! – mondhatná az a másik, józan hang.

Ám amikor a szívinfarktus egy vezető haláloknak számít Magyarországon, mégsem intézhetjük el egy kézlegyintéssel ezeket a problémákat.

Kutatások is igazolják, hogy egy átélt trauma és annak a feldolgozása egy folyamat, mégis egy egyszeri és elvégezhető „feladat” míg a mindennapi stresszel való találkozás az, ami hosszú távon betegségeket, kiégést okoz.

A stressz pedig nem új keletű találmány, a túlélésünk záloga. Sőt még tovább megyünk: öröm hatására is a szimpatikus idegrendszer lép akcióba, amit a szervezetünk stresszként él át.

Ismerd meg

Akkor mégis mi okozza a romboló hatást? Mi okozza és mit is jelent a stresszor? Mit kezdjek velük?

A stressz egy szubjektív és személyes dolog, olyankor jelentkezik, amikor stresszorként érzékelünk valamit. Genetikailag belénk kódolt program, ami a túlélést segíti. A stresszor pedig az az egyéni idegesítő program, ami folyamatosan fut, újra és újra kiborít és hátráltat.

Számtalan technika létezik, amikkel enyhíteni lehet a stressz szintet. Például hogy ne oszd meg a figyelmed ezer csatorna között, ha elmélyülten dolgozol, némítsd le a telefonod. Vagy ha elborítanak a feladatok, állj meg egy pillanatra és lélegezz. Ezek segítenek fölébe kerekedni a helyzetnek, kívülről szemlélni önmagad, hogy valóban olyan tragikus-e, amiben éppen vagy? Olyan probléma, amit egy óra, egy nap vagy egy hét múlva is annak érzel?

Objektív vagy szubjektív?

A gondolkodásmód és ezáltal a hozzállásod megváltoztatásával lehet gyökeres eredményt elérni, a fent leírt „tüneti kezelés” pedig csak hab a tortán, ha az alapok rendben vannak.

Hiszen a világod nagy részben nem az objektív események, hanem az azokra adott válaszod befolyásolja. Az érzelmeinket valósnak érzékeljük, számunkra azok is, de van hogy köszönő viszonyban sincsenek a valósággal. Hiszen mikből áll egy érzelem?

Az adott helyzetből, az ahhoz kapcsolódó korábbi tapasztalatainkból és a személyiségünk, habitusunk által adott reakciótól. Hogy csak hármat említsek példaként.

Mit vársz magadtól?

Ebben pedig az a jó hír, hogy mi döntünk, distresszben (ami káros és kellemetlen) vagy kreatívan keresve a megoldást éljük az életünket. Hiszen a személyiségünket megismerhetjük, ezáltal hozva ki belőle a legtöbbet. A múltban átélt dolgainkat feltérképezve pedig a reakcióink már kevésbé lesznek ösztönösek. Azokat tudjuk erősíteni, amik előrevisznek minket, amik pedig félelmet, szorongást, bizonytalanságot okoznak, feloldani.

Ilyen például a túlzott elvárás önmagunkkal szemben (az irreálisakra gondolok), a személyeskedés (biztos haragszik rám, azért nem hív fel!), az önbeteljesítő jóslatokig (eddig sem sikerült, most miért lenne másképp?).

Váratlan helyzetek közül a legtöbbre számíthatnánk. Tanulunk, utána dolgozni fogunk, megismerkedünk, családunk lesz, lakást veszünk, karriert váltunk. Tudjuk, hogy ezek a dolgok egymás után szépen sorban következnek az életünkben, akkor mégis miért váltanak ki belőlünk oly sokféle érzést?

Mindannyiunk számára a legnehezebb feladat a saját gondolati, érzelmi mintáinkat felismerni, majd ezután változtatni rajtuk, de ez az ára a sikeres, örömteli stresszel való életnek.

Ismerd fel a korlátozó, stresszt okozó gondolataidat és változtasd meg a viszonyulásodat hozzájuk! Ha pedig ezt kitartóan és következetesen teszed, változást hoz az életedben!

Türelmetlen vagy? Biztosra szeretnél menni? Segítséget kérni lehet, kívülről sokkal könnyebb okosnak lenni! Hiszen a változást mindenki szeretné, segítséggel pedig gyorsabbá, egyszerűbbé teheted.