Ez a nap legyen, játékos munkanap! A munkahely mindenki számára más, hiszen személyiségünktől függő. Egy introvertált ember számára például egy coworking iroda maga lenne a rémálom. Extrovertált kollégájára azonban inspirálóan hat ugyanez a környezet. Nem beszélve az élethelyzeteinkről, aktuális fizikai és mentális állapotunktól.

Ahhoz, hogy kreatívak maradjunk, a munka során is, legalább 20%-ban öröm-munkát kell végeznünk. Olyat, amire mi jelentkeztünk! Emellett még sok kritériumnak kell megfelelni, hogy aktivitziálja a lelkesedésünket, de első lépésnek ez is több, mint amit tapasztalni lehet a munkahelyeken.

Kedves Vezető!

Itt az idő, legyél bátor és változtass, legalább egy napra. Vedd elő a kreativitásod vagy találd meg azt a kollégát, aki a csapatépítésen a legkreatívabb volt, de még jobb, ha együtt ötleteltek. A megbeszélést, ötletelést készítsd elő, hogy gyors és hatékony legyen.

Tervezési időszakban minden ötlet jól jöhet. Minden olyan feladat, ami elmaradt, amitől a cég brandje jobb lehet, belekerülhet ebbe a 20%-os öröm-munkába.

Minden kolléga szereti, ha az ötletét figyelembe veszik és a megvalósításért ő lehet a felelős. Amennyiben ilyenre nem nagyon van példa nálatok, akkor először furcsa lesz mindenkinek, ebben az esetben kezdjétek kicsiben.

Tippek az játékos munkanaphoz

  • Mikulás: lepjétek meg egymást apróságokkal.
  • Karácsony: nem kell sokat gondolkozni, díszítsétek fel a környezeteteket.
  • Hétfő: nem kell utálni, új nap új lehetőség. Kezdjétek a napot egy közös duma körrel. Ki, mit fog ma elvégezni.
  • Kedd: mozogjatok együtt közösen, hatékonyabbak lesztek, vagy beszélj olyannal, akivel nem szoktál miközben sétáltok a lépcsőházban.

Bemelegítés után jöhet az ötletroham- brainstromingra fel!

Milyen problémák voltak az elmúlt időszakban? Hogy lehetne megoldani?

Melyik folyamat lassú, bonyolult? Hogy lehetne hatékonyabbá tenni?

Ügyfelek sok munkát adnak az ügyfélszolgálatnak? Mi az oka? Egyre több a panaszügy?

Nincs elég ember? Lehet, hogy a folyamatokkal kellene kezdeni? Egy egyedi szoftver mit tudna megoldani?

Tippekre van szükséged?

Vond be az új kollégákat is

Egyrészt az új kollég más szemmel néz a folyamatokra. Lehet, hogy jobban meglátja a hibát.

Másrészt egy új munkahelyre kerülve nagy reményekkel vágunk neki a feladatoknak, ami a statisztikák alapján hat hónapig tartó plusz motivációt garantál. Tehát eddig törekszünk arra, hogy bizonyítsunk, hogy letegyük a névjegyünket új cégünknél az asztalra.

Hat hónap után már ismerjük a kollégákat, a mindennapi rutint, tisztában vagyunk az elvárásokkal, kevesebb a stresszforrás, ami az újdonságokból fakad. De mi jön ezután?

 

Játékos munkanap | Cég & Brand
Játékos munkanap | Cég & Brand

Mindenki boldog szeretne lenni, olyan munkát végezni, ami… Keveseknek adatik meg az a szerencse, hogy abból élnek meg, amit igazán szeretnek csinálni. Mégis, az a lehetőség bárki előtt ott van, hogy megtalálja a jelenlegi tevékenységében az örömöt, a kihívást. Ezt kell fenntartani, illetve megtalálni az egyensúlyt az állandó feladatok, motiváció, monotonitás, stressz, kiégés, panaszkodás körforgásában.

 

Kerüljetek flowba

Önmagában a sokat emlegetett pozitív gondolkodás nem elég. Attól nem lesz flow, hogy elkezded mondogatni, hogy flow-ba vagyok, flow-ul érzem magam, flow az életem. Ez azért sablonos és felületes, mert nem késztet változásra, arra, hogy megoldást kezdj keresni.

Szóval jó, ha optimista vagy, de legyél őszinte is magadhoz, ha valamiről hosszú távon úgy érzed, nem a te érdekeidet szolgálja, merj lépni, változtatni.  A flow sem csodamódszer, mert nehéz megfoghatóvá tenni, de ha megtalálod a saját rendszeredhez igazított valamit, akkor támogat a hatékonyságban, a kreativitásban és élhetőbbé teheted az életed.

Munka flow | Cég & Brand
Munka flow | Cég & Brand

Miért játékosan?

Mert játékosan, örömmel végzett munkát könnyebb fenntartani. Biztos, hogy voltál már flow-ba. Gondolj csak bele, amikor valamit örömmel csinálsz, folyamatosan törekszel rá, hogy a legtöbbet hozd ki belőle, bele tudsz feledkezni, elfelejtve minden mást arra az időre…ugye, jó érzés? Emlékszel?

Általában azokkal a tevékenységekkel vagyunk így, amiket magunk választunk (vagy amiben önfeledtek tudunk lenni, áramlásba kerülünk). Ami kötelező, azzal pedig úgy vagyunk, jó már nem is lehet. Személyes tapasztalatom, hogy imádtam olvasni, ezért a kötelező olvasmányokat előre elolvastam. Tudtam, ha feladják, nem lesz kedvem hozzá.

Sajnos nem minden esetben tudjuk így „becsapni” magunkat, ezért inkább fogjuk meg másik végéről a dolgot.

Dolgoznunk mindenképpen kell

Az pedig, hogy milyen munkahelyen vagyunk, kizárólag rajtunk múlik. Ha maga a terület érdekes számunkra, de a munkahelyünket nem szeretjük, érdemes először tisztázni magunkban, miket szeretünk és miket nem a jelenlegi helyünkön, majd vonni egy következtetést, hozni egy döntést és ennek megfelelően cselekedni is.

Ha valami egészen mást csinálnánk szívesen, mint amivel eddigi életünkben foglalkoztunk, akkor ott a lehetőség, a munkaidőnk után a szabadidőnkben elkezdhetünk építeni egy vállalkozást, ami a szeretett tevékenységre épül. Képezzük magunkat, elindítunk egy weboldalt, kommunikálunk és szép lassan „felnő” a szerelemgyerekünk megélhetéssé.

 

 

Egyéni felelősség

Térjünk azonban vissza az itt és mosthoz. A jelenbe, hiszen egyedül erre tudunk hatni a jelen pillanatban. Még rosszabb hír: a jövőnk abból lesz, amit most csinálunk.

Ezért is jelentős szempont az, hogy mindenki számára más a megfelelő munkakörülmény, személyiségtől függően mások az igényeink. Az első kihívás ott kezdődik, hogy felismered, számodra mi az ideális. Ha nem érzed jól magad a bőrödben és a jelenlegi munkakörnyezetedben, az is jó tapasztalás lehet arról, hogy mi nem a tiéd. Becsüld meg, és próbálj olyan feladatokat vállalni, amik inkább hozzád illőek.

Persze hogy ne legyen ilyen egyszerű dolgunk, folyamatosan változunk mi is, az élethelyzeteink is. Például egy GYES-ről visszatérő kismama lehet, hogy örül neki, hogy társaságban lehet, míg egy szabadúszó számára a lehető legnagyobb függetlenség a vonzó.

Találd meg (igen keresned kell)

Minden napodban azokat a teendőket, amiket szívesen csinálsz, és használd őket jutalomként. A nemszeretem feladatokon pedig ess túl mielőbb! Milyen jó érzés, ha a délelőttöd során letudod őket, és délutánra már csak azok maradnak, amik valódi sikerélményt adnak.

Ha valamit nem csinálsz szívesen próbáld megközelíteni onnan, hogy mi lesz az eredménye. Számodra fontos, vonzó dolog? Akkor lásd azt magad előtt, talán segít, hogy több kedvvel állj neki legközelebb a feladatnak.

Ismerd meg a saját rendszereidet, ezzel teszel legtöbbet azért, hogy a helyeden légy. Készülj fel az élethelyzeteid megváltozására, igazítsd ehhez a munkahelyen vállalt feladataidat. Ha tudod, hogyan reagálsz egy-egy stresszesebb időszakra, alakítsd úgy a mindennapi feladatidat, hogy a számodra kedvesebbeknek több teret adj.

Akinek a hobbija a munkája, annál is eljöhet egy idő után az a pont, hogy már hivatásként, munkaként tekint arra, ami korábban a szenvedélye volt. Nem a tevékenységed változott meg, hanem a hozzáállásod, ezért fontos, hogy előzd meg a kiégést, tölts minél több időt flow-ban!